Ντόρα: Η Τουρκία έχει θέση στην Ε.Ε., αλλά με προαπαιτούμενα

Παρασκευή, 09 Ιουνίου 2006 20:49
A- A A+

«Ολοι στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Πιστεύουμε ότι η Τουρκία έχει θέση στην Ε.Ε., αλλά η θέση μας αυτή έχει αναμφισβήτητο προαπαιτούμενο την αναγνώριση των θρησκευτικών ελευθεριών, την άσκηση των θρησκευτικών ελευθεριών, την ύπαρξη και λειτουργία του Οικουμενικού Πατριαρχείου», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, κατά την επίσκεψή της στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, στο πλαίσιο του τριήμερου ταξιδιού που πραγματοποιεί από σήμερα στην Κωνσταντινούπολη.

«Αυτό σημαίνει», συνέχισε η κ. Μπακογιάννη, «επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης, η οποία είναι πάγια θέση μας που υποστηρίζουμε παντού. Πιστεύω, ότι και η Τουρκία στη διαδρομή της προς την ΕΕ, αυτή την πολύ απλή πραγματικότητα θα την αποδεχθεί. Η θέση της κυβέρνησής μου για στήριξη του Πατριαρχείου είναι θέση του συνόλου της Ε.Ε. Καταγράφεται σε όλα τα ευρωπαϊκά κείμενα», τόνισε η υπουργός Εξωτερικών.

Στην προσφώνησή του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος διερωτήθη: «Διατί παραθεωρούνται συνθήκαι, τας οποίας συνυπέγραψα; Διατί παραβιάζονται συμπεφωνημένα; Διατί καταπατώνται δίκαια; Διατί αποθαρρύνονται οράματα; Διατί αναξέονται τραύματα;».

Ο κ. Βαρθολομαίος επανέλαβε την θέση ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο ενθαρρύνει την πορεία της Τουρκίας προς την Ε.Ε. και ευχήθηκε «να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις της πορείας αυτής».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή