Φλόριντα: Κίνδυνος να εξελιχθεί σε κυκλώνα η καταιγίδα «Αλμπέρτο»

Τρίτη, 13 Ιουνίου 2006 10:16
A- A A+

Εξασθένησε η τροπική καταιγίδα «Αλμπέρτο», καθώς πλησιάζει τις ακτές της Φλόριντα, αλλά οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι υπάρχει ακόμη κίνδυνος να εξελιχθεί στον πρώτο κυκλώνα της θερινής περιόδου πριν φτάσει στις αμερικανικές ακτές.

Το «μάτι» της καταιγίδας ήταν στις 09.00 (ώρα Ελλάδος) στον Κόλπο του Μεξικού, αλλά οι ισχυροί άνεμοι και οι βροχοπτώσεις έχουν αρχίσει ήδη να πλήτουν τη Φλόριντα, όπου οι αρχές έχουν διατάξει χιλιάδες κατοίκους να εκκενώσουν κατασκηνώσεις και περιοχές που ενδέχεται να πλημμυρίσουν.

Το πρωΐ το «μάτι» της καταιγίδας ήταν σε απόσταση 140 χιλιομέτρων δυτιιά-νοτιοδυτικά της περιοχής Σίνταρ Κι, στις δυτικές ακτές της Φλόριντα, και κινείται βορειοανατολικά με ταχύτητα 17 χιλιομέτρων την ώρα, όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων των Ηνωμένων Πολιτειών. Η μέγιστη ταχύτητα των ανέμων που συνοδεύουν τον «Αλμπέρτο» είναι 105 χιλιόμετρα την ώρα,που είναι μικρότερη από το όριο των 119 χιλιομέτρων για την μετατροπή της καταιγίδας σε κυκλώνα.

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν πάντως ότι η ισχύς των ανέμων μπορεί να ενισχυθεί και άλλο και για τον λόγο αυτό παραμένουν σε ισχύ τα μέτρα που έχουν ανακοινώσει οι αρχές κατά μήκος των δυτικών ακτών της Φλόριντα.

«Η καταιγίδα είναι ακόμη αρκετά ισχυρή για να προκαλέσει σημαντικές ζημιές», δήλωσε ο διευθυντής του Κέντρου Κυκλώνων, Μάξ Μέιφιλντ στο CNN.

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Τζεφ Μπους, έχει κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και ήδη έχουν δημιουργηθεί 26 χώροι υποδοχής για όσους εκκενώσουν τις εστίες τους σε 16 κομητείες.

«Είναι μια σοβαρή καταιγίδα και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα», τόνισε ο κυβερνήτης της Φλόριντα.

Μέχρι τώρα, τουλάχιστον 21.000 άνθρωποι έχουν λάβει εντολή να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

ΠΗΓΗ: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή