Ο τουρκικός Τύπος για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Τρίτη, 13 Ιουνίου 2006 11:05
A- A A+

Η Τουρκία κατέστη το «παιγνίδι» της Κύπρου στη δύσκολη διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαική Ενωση, εκτιμά σήμερα ο τουρκικός Τύπος, μετά την επίσημη έναρξη των συνομιλιών της ΕΕ με την Αγκυρα.

«Επώδυνο ξεκίνημα» είναι ο τίτλος της Τζουμχουριέτ, που σημειώνει ότι η πρώτη φάση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μπόρεσε να αρχίσει μόνο μετά από μιά «παραχώρηση» της τελευταίας στιγμής από τις υπόλοιπες 24 χώρες μέλη προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Οι τουρκικές εφημερίδες, υιοθετώντας μιά μάλλον ρεαλιστική προσέγγιση και αποφεύγοντας τόσο τους απαισιόδοξους όσο και τους αισιόδοξους τόνους, αναφέρουν ότι ο δρόμος της Αγκυρας προς την Ευρώπη θα είναι γεμάτος με δυσκολίες.

«Η Κύπρος θα έχει ακόμη άλλες 69 ευκαιρίες να ασκήσει το δικαίωμα του βέτο στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ», γράφει χαρακτηριστικά η Χουριέτ.

«Η ισχυρή Τουρκία έγινε το παιγνίδι μιάς χώρας, που διαθέτει μερικές εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους», γράφει ένας αρθρογράφος της Μιλιέτ, μιλώντας για «ταπεινώσεις».

Ο σχολιαστής καλεί μάλιστα τους τούρκους ηγέτες να βάλουν τέλος σε αυτή τη «μασκαράτα», εκτιμώντας ότι η Κύπρος, προβάλλοντας την απειλή του βέτο, «λειτουργεί ως όργανο κάποιων χωρών μελών που είναι εχθρικές ως προς την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ».

«Η Νότια Κύπρος θα συνεχίσει ως το τέλος τα καπρίτσια της για το πολιτικό σχέδιο... Θα είναι σε κάποιο βαθμό ένα κινέζικο μαρτύριο», εκτιμά ο σχολιαστής της Μιλιέτ.

Ο δημοσιογράφος προτείνει μάλιστα να αλλάξει η Ευρωπαική Ενωση τον κανόνα της ομοφωνίας για την εξέταση της προόδου μιας υποψήφιας χώρας μέλους, ώστε «να εμποδιστεί η Κύπρος όποτε θέλει να απειλεί με βέτο την Τουρκία».

ΠΗΓΗ: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή