Λατινική Αμερική: Συναγερμός για τους πρόσφυγες από Βενεζουέλα

Παρασκευή, 07 Σεπτεμβρίου 2018 12:55
UPD:12:57
REUTERS/LUISA GONZALEZ
A- A A+

Περισότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Βενεζουέλα, που βρίσκεται στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης. Οι γειτονικές χώρες αναζητούν λύσεις, αλλά και διεθνή οικονομική βοήθεια. Η ίδια η Βενεζουέλα δεν μπορεί να προτείνει λύσεις ή μάλλον δεν αναγνωρίζει καν το πρόβλημα, καθώς θεωρεί ότι είναι fake news τα όσα λέγονται περί ανθρωπιστικής κρίσης.

Σε μία προσπάθεια να μειώσουν τις ροές των προσφύγων από τη Βενεζουέλα έντεκα χώρες της Λατινικής Αμερικής προσπαθούν, για πρώτη φορά, να συντονιστούν, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση για βοήθεια. Η λατινοαμερικανική σύνοδος κορυφής έγινε την Τρίτη στην πρωτεύουσα του Ισημερινού, Κίτο, με τον εκπρόσωπο της Χιλής, Ραούλ Σανχουέζα, να προειδοποιεί: Είτε θα καταφέρουμε  από κοινού να βγούμε από την κρίση, γιατί είναι η μεγαλύτερη που έχουμε βιώσει στην περιοχή μας, είτε δεν θα τα καταφέρει κανείς με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Κολομβία, Περού, Ισημερινός, Αργεντινή, Βραζιλία, Χιλή, Κόστα Ρίκα, Μεξικό, Παναμάς, Ουρουγουάη και Παραγουάη υπογράφουν κοινή διακήρυξη δεκαοκτώ σημείων στην οποία ζητούν από τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών να παράσχει οικονομική βοήθεια, ενώ παράλληλα καλούν τη Βενεζουέλα να αποδεχθεί τη βοήθεια και να διευκολύνει τη χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων σε όσους το επιθυμούν. Η Βολιβία και η Δομινικανή Δημοκρατία δεν θέλησαν να συνυπογράψουν τη διακήρυξη.

«Δεν μπορούμε να βοηθάμε για πάντα»

Οι γειτονικές χώρες υπόσχονται ότι από την πλευρά τους θα βοηθήσουν, όσο μπορούν, αναγνωρίζοντας ταξιδιωτικά έγγραφα από τη Βενεζουέλα, η ισχύς των οποίων έχει λήξει. Και αυτό γιατί οι πολίτες της Βενεζουέλας πολύ δύσκολα πλέον μπορούν να αποκτήσουν διαβατήριο. Αλλά το πιο σημαντικό, λέει ο εκπρόσωπος της Κολομβίας, Κρίστιαν Κρίγκερ, είναι να δοθεί οικονομική βοήθεια στις γειτονικές χώρες, ώστε να ανταποκριθούν στο δυσβάστακτο πλέον κόστος της υποδοχής προσφύγων: «Η στήριξη που παρέχουμε έχει κόστος» επισημαίνει. «Μόνο πέρσι το σύστημα υγείας στη χώρα μας κατέγραψε 80.000 επείγοντα περιστατικά με πολίτες της Βενεζουέλας. Έχουμε δεχθεί 30.000 παιδιά από τη γειτονική χώρα στα σχολεία και στα συσσίτια. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να συνεχίσουμε για πάντα...»

Τα τελευταία χρόνια περισσότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Βενεζουέλα. Η ανθρωπιστική οργάνωση Human Rights Watch προειδοποιεί ότι οι πρόσφυγες είναι εύκολα θύματα για τους διακινητές, αλλά και τις εγκληματικές ομάδες που δρουν στη Λατινική Αμερική και καλεί τις γειτονικές χώρες να παραχωρήσουν στους πρόσφυγες ένα καθεστώς προσωρινής διαμονής.

Όπως δηλώνει η εκπρόσωπος της οργάνωσης, Ταμάρα Ταράτσιουκ, «αυτό που ζητούμε είναι μία προσωρινή άδεια διαμονής και εργασίας, η οποία θα αναγνωρίζεται από τις χώρες της περιοχής. Μιλώντας με αυτούς τους ανθρώπους, ακούμε ότι αυτό που θέλουν περισσότερο είναι να εργαστούν, για να στείλουν χρήματα στη Βενεζουέλα και να ζήσουν τις οικογένειές τους. Γιατί αυτή η κρίση δεν πρόκειται να τελειώσει τόσο γρήγορα».  

Κριτική από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας

Υπερπληθωρισμός, οικονομική ένδεια και πολιτικές διώξεις δημιουργούν πλέον ένα εκρηκτικό κοκτέιλ στη Βενεζουέλα. Ωστόσο, η κυβέρνηση της χώρας δεν δέχεται ότι υπάρχει προσφυγική κρίση, ενώ χαρακτηρίζει «ντροπή» την κοινή διακήρυξη των χωρών της Λατινικής Αμερικής. Και αυτό γιατί, όπως υποστηρίζει ο επικεφαλής της Συνταγματικής Συνέλευσης στο Καράκας, Ντιοστάντο Καμπέγιο, «όλα αυτά είναι μόνο λόγια, το μόνο που θέλουν είναι λεφτά...».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή