ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ: Σύμπτωση απόψεων στην εξωτερική πολιτική

Τρίτη, 13 Ιουνίου 2006 12:41
A- A A+

ΚΟΙΝΕΣ θέσεις σε σειρά θεμάτων εξωτερικής πολιτικής εξέφρασαν οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, Γιώργος Παπανδρέου και Αλέκος Αλαβάνος, κατά τη σημερινή συνάντησή τους.

Οι πρόεδροι των δύο κομμάτων συμφωνούν στην ανάγκη μείωσης των εξοπλισμών, ώστε να ανακουφιστεί η ελληνική οικονομία και να επενδυθούν σημαντικά ποσά σε άλλους τομείς, ενώ εξέφρασαν κοινή θέση για την ανάγκη να κλείσει η αμερικανική βάση του Γκουαντάναμο στην Κούβα.

Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε πολύ εποικοδομητική τη συζήτηση με τον κ. Αλαβάνο υπογραμμίζοντας τη θέση του για την ανάγκη διαμόρφωσης μιας νέας εθνικής στρατηγικής. Παράλληλα, επανέλαβε τη θέση του, ότι η Ελλάδα μπορεί να ασκήσει όλα της τα δικαιώματα, εννοώντας την επέκταση των χωρικών μας υδάτων.

Ο κ. Αλαβάνος χαρακτήρισε πολύ ενδιαφέρουσα τη συνάντηση σημειώνοντας ότι η χώρα μας δεν πρέπει να ακολουθήσει τη λογική του πολέμου, αλλά ούτε και να παραμείνει το σημερινό ''στάτους κβο'' που επιβαρύνει οικονομικά τους λαούς και των δυο χωρών και ταυτόχρονα επιτρέπει στην Τουρκία να κλιμακώνει τις βλέψεις στο Αιγαίο.

Ο κ. Αλαβάνος τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει διάλογος με την Τουρκία και παράλληλα να αξιοποιηθεί το Διεθνές Δίκαιο και στο πλαίσιο αυτό να αξιοποιηθεί το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι το Δίκαιο της Θάλασσας είναι στοιχείο του ευρωπαϊκού κεκτημένου, και πρόσθεσε ότι αυτή τη συμφωνία υποχρεώθηκαν να δεχτούν τα δέκα νέα μέλη της ΕΕ. Τη συμφωνία αυτή, όπως είπε, πρέπει να το δεχθεί και η Τουρκία και ταυτόχρονα να άρει την απειλή πολέμου κατά της χώρας μας.

Αναφερόμενος στην ανάγκη να υιοθετήσει η Τουρκία τη συμφωνία για το Δίκαιο της Θάλασσας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι το ζήτημα αυτό μπορεί να είναι ένα βασικό στοιχείο σε ένα δεύτερο Ελσίνκι, που προτείνει το κόμμα του, και στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα θα αξιοποιήσει και το δικαίωμά της για επέκταση των χωρικών της υδάτων.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή