Το πολιτικό παζάρι έγινε έξη

Παρασκευή, 07 Σεπτεμβρίου 2018 10:21
UPD:10:21
INTIME NEWS/ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση 

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Αποτελεί κατά κάποιον τρόπο διάδοχο των «Δημητρίων» των βυζαντινών χρόνων, τότε που ανταλλάσσονταν τα προϊόντα της ενδοχώρας μ’ αυτά της θάλασσας.

Η πανήγυρη με την ονομασία αυτή άκμασε τον 14ο αιώνα στη Θεσσαλονίκη, είχε κυρίως θρησκευτικό και εμπορικό χαρακτήρα, ενώ δεν έλειπαν και οι ευκαιρίες ψυχαγωγίας με σχοινοβάτες, γελωτοποιούς, μίμους, που γύριζαν τις αγορές και τις γειτονιές, αλλά και διαλέξεις και θέατρο του αρχαιοελληνικού δραματολογίου.

Η πρεμιέρα της κορυφαίας εμπορικής έκθεσης της χώρας, με διεθνή προσανατολισμό, έγινε στις 3 Οκτωβρίου 1926 και από τη δεκαετία του ‘80 το πολιτικό παζάρι έγινε έξη.

Το εμπορικό κομμάτι γίνεται ντεκόρ για όλο τον πολύχρωμο κομματικό θίασο επί σκηνής. Η ΔΕΘ δεν πολιτεύεται μεν, αλλά πολιτικολογεί. Η «ερωτική πόλη» -κατά το κλισέ- δένει με ταξίματα και καλλιέργεια προσδοκιών.

Ακόμη και φέτος, που έχει ήδη καταγραφεί η μεγαλύτερη συμμετοχή εκθετών των τελευταίων 20 ετών, ενώ όλα δείχνουν πως θα υπάρξει και ρεκόρ επισκεψιμότητας, οι ΗΠΑ παίζουν μπάλα στο γήπεδο της καινοτομίας και της τεχνολογίας και η ΠΑΕ Άρης επιστρέφει με περίπτερο και υπόσχεται το φεγγάρι;

Ιδίως φέτος, εν όψει τριπλής κάλπης, τα πολιτικά τάματα αποβλέπουν στης εξουσίας τα νάματα. Ηλίου φαεινότερον ότι η 83η ΔΕΘ θα σηματοδοτήσει και την έναρξη της πρώτης προεκλογικής περιόδου σε μεταμνημονιακή εποχή. Ταξίματα πάνω κάτω τα ίδια, για αλλαγή μίγματος οικονομικής πολιτικής, μέχρι δέσμη μέτρων για φοροελαφρύνσεις, μείωση του ΕΝΦΙΑ και των ασφαλιστικών εισφορών.

Μόνο θέση στον Παράδεισο δεν θα υποσχεθούν, αν και μέσα σε εννέα μέρες δεν αποκλείεται να δούμε και γέφυρες μεσολάβησης στον Ύψιστο.

Η πολιτική σεζόν αγριεύει, ο ανεμοδαρμένος με την πραγματικότητα παλεύει και σε αυταπάτες δεν ταξιδεύει. Σύμφωνα με έρευνα της Metron Analysis για λογαριασμό του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, σχεδόν εννέα στους δέκα πολίτες (89%) εκτιμούν πως η λιτότητα θα συνεχιστεί. Ό,τι κι αν η πολιτική τάξη υποσχεθεί. Οι ρόλοι έχουν εμπεδωθεί, η παράσταση θα συνεχιστεί.  

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή