Αναστέλλονται οι θερινές διακοπές των βουλευτών στη Βουλγαρία

Μετά από προτροπή των Βρυξελλών
Τρίτη, 13 Ιουνίου 2006 12:52
A- A A+

Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας προχωρά, ύστερα από προτροπή των Βρυξελλών, σε αναστολή των θερινών διακοπών για τους βουλευτές, τους δικαστικούς λειτουργούς, αλλά και για πολλούς υπαλλήλους υπουργείων, σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»), που ως πηγές του επικαλείται δηλώσεις αρμοδίων, τόσο από τη Σόφια, όσο και από την έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο λόγος για τον οποίο η βουλγαρική πολιτική, δικαστική και υπαλληλική νομενκλατούρα πρέπει φέτος να ξεχάσει τις καλοκαιρινές της διακοπές είναι ότι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η χώρα τους «έμεινε μετεξεταστέα στις περιοδικές εξετάσεις που έδωσε την Ανοιξη στις Βρυξέλλες και τους επόμενους τρεις μήνες πρέπει να δουλέψει σκληρά για την καταπολέμηση της διαφθοράς, ώστε να μη χάσει το τρένο της Ευρώπης». Μάλιστα, η διαπίστωση αυτή φέρεται να έγινε κατά τη συνάντηση που είχαν, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, στη βελγική πρωτεύουσα, ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση επίτροπος Όλι Ρεν και ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Σεργκέι Στανίσεφ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε, στις 16 Μαΐου, τη συγκατάθεση της για ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην ΕΕ, εάν οι δύο χώρες καταφέρουν μέχρι το φθινόπωρο να ξεπεράσουν μια σειρά από εμπόδια. Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός είχε μεταβεί στις Βρυξέλλες, ώστε να επιδείξει τις προόδους της χώρας του, στα σημεία που έμεινε «μετεξεταστέα», στον αρμόδιο για τη Διεύρυνση επίτροπο της ΕΕ.

Ο κύριος Ρεν, όμως, του απάντησε με ένα ελαφρό μειδίαμα: «Το μήνυμα μου στους φίλους μου στη Βουλγαρία είναι: τώρα είναι καιρός να σηκώσετε τα μανίκια κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και να πέσετε με τα μούτρα στη δουλειά. Όλοι όσοι θα θυσιάσουν τις διακοπές τους, ώστε να καταφέρει η Βουλγαρία να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα έχουν την πλήρη υποστήριξή μου».

Από την πλευρά του, ο κύριος Στανίσεφ, ανταποδίδοντας το μειδίαμα στον επίτροπο, είπε πως και σε ό,τι αφορά στον ίδιο, συμμερίζεται τον πόνο των υπάλληλων που εργάζονται στις Βρυξέλλες, διότι αυτό το καλοκαίρι θα έχουν πάρα πολλά ζητήματα να διεκπεραιώσουν εν όψει της ένταξης της Βουλγαρίας στην ΕΕ.

«Μαθαίνουμε», πρόσθεσε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, «διαρκώς από την επαφή μας με τους ειδικούς στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κάθε μέρα γινόμαστε καλύτεροι. Πρέπει να δείξουμε έργο και πιστεύω πως μπορούμε να αποδείξουμε ότι μπορούμε να το κάνουμε. Θα είμαστε καλά μέλη της Ένωσης».

Η αποφασιστική έκθεση προόδου της Επιτροπής, για τις δύο χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, αναμένεται να κοινοποιηθεί το Σεπτέμβριο και όχι τον Οκτώβριο, όπως αναμενόταν μέχρι σήμερα. Ορισμένα κράτη μέλη έχουν σοβαρούς ενδοιασμούς για την ένταξη της Βουλγαρίας στην ΕΕ αλλά και ο Ολι Ρεν φαίνεται να δυσπιστεί ότι τελικά η χώρα θα καταφέρει να καταπολεμήσει αποτελεσματικά τη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα. «Το μπαλάκι πέφτει τώρα στη Βουλγαρία και θέλουμε να πιστεύουμε πως όλες οι αρχές θα κάνουν ό,τι μπορούν για την εφαρμογή του σχεδίου δράσης», είπε ο επίτροπος.

Σύμφωνα με την απόφαση, που πήρε την περασμένη άνοιξη η Επιτροπή, η Σύνοδος Κορυφής του Δεκεμβρίου της ΕΕ θα έχει τη δυνατότητα να αναβάλει για ένα χρόνο την ένταξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας. Εκτός αυτού έχει το δικαίωμα να θέσει μια σειρά από προστατευτικές ρήτρες και μεταβατικές περιόδους, ώστε να εξασφαλίσει ότι τόσο η πρώτη, όσο και η δεύτερη ήταν επιμελείς κατά το μεσοδιάστημα και τα κατάφεραν.

ΠΗΓΗ: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή