Σουηδία: Πρωτοβουλία του πνευματικού κόσμου ενάντια στην Ακροδεξιά

Πέμπτη, 06 Σεπτεμβρίου 2018 14:17
UPD:14:23
REUTERS/DADO RUVIC
A- A A+

Περισσότερες από 250 προσωπικότητες του κόσμου του Πολιτισμού στην Σουηδία υπέγραψαν έκκληση στο Facebook για να μπει φραγμός στους Σουηδούς Δημοκράτες (SD), το κόμμα της Ακροδεξιάς που προβλέπεται να καταγράψει ιστορικό σκορ στις εκλογές της 9ης Σεπτεμβρίου.

Ηθοποιοί, συγγραφείς, μουσικοί ενώθηκαν στην ομάδα #Vad som helst men ALDRIG SD (Ολα εκτός του SD) που έχει συγκεντρώσει ήδη 90.000 υπογραφές.

Μεταξύ των προσωπικοτήτων που υπογράφουν, ο ζωγράφος και γλύπτης Έρνστ Μπίλεγκρεν, οι ηθοποιοί Τζόελ Κίναμαν (House of Cards), Περνίλα Όγκαστ (Best Intentions), η τραγουδίστρια της τζαζ Βικτόρια Τολστόι, τρισέγγονη του ρώσου συγγραφέα, η συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων Καμίλα Λάκμπεργκ ή ο Μάρτιν Πάλμε, γιος του πρώην πρωθυπουργού της Σουηδίας.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στους Σουηδούς Δημοκράτες, παράταξη που ιδρύθηκε το 1988 από πρώην μέλη του εθνικοσοσιαλιστικού κινήματος, με άλλα λόγια, του ναζιστικού κινήματος, 17% έως πάνω από 20% των ψήφων, ενώ ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν ότι αυτές οι εκτιμήσεις μπορεί και να υποτιμούν τη δυναμική του κόμματος.

Το 2010 είχαν λάβει το 5,7% των ψήφων, στη συνέχεια το 2014, το 12,9%, πριν από την έλευση στη Σουηδία τον επόμενο ακριβώς χρόνο 160.000 αιτούντων άσυλο.

Δεν έχουν καμία πιθανότητα να αναλάβουν την εξουσία μετά τις εκλογές της Κυριακής, αφού κανένα από τα υπόλοιπα κόμματα δεν είναι διατεθειμένο να τους περιλάβει σε κυβερνητικό συνασπισμό.

Όμως, η επιρροή τους στον πολιτικό διάλογο αυξάνεται και προτίθενται να εξαργυρώσουν την υποστήριξή τους προς τη Δεξιά για να ηττηθεί η απερχόμενη κεντροαριστερή κυβέρνηση μειοψηφίας, αναλαμβάνοντας την προεδρία κοινοβουλευτικών επιτροπών.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή