Ρουσόπουλος: «Η Ελλάδα στήριξε τις δικαιολογημένες κυπριακές ανησυχίες»

Τρίτη, 13 Ιουνίου 2006 15:10
A- A A+

Ελλάδα και Κύπρος βρίσκονται σε στενή συνεργασία, επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση για αν η ελληνική κυβέρνηση ήταν ενήμερη για τη θέση της Λευκωσίας να θέσει βέτο στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε..

«Ήταν γνωστές οι κυπριακές θέσεις. Εξάλλου, πέραν του πολιτικού επιπέδου και στο επίπεδο των Μονίμων Αντιπροσωπειών η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται σε στενή συνεργασία», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε: «Σε όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, η Ελλάδα στήριξε και συνηγόρησε υπέρ των δικαιολογημένων κυπριακών ανησυχιών». Παράλληλα τόνισε πως τα «ευρωπαϊκά κείμενα των "25" συνδιαμορφώθηκαν από την Ελλάδα και την Κύπρο».

Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Ρουσόπουλος απάντησε ότι «η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει πως η συναίνεση που επιτεύχθηκε στο Συμβούλιο είναι για όλους μας μια θετική εξέλιξη, σε μια εξαιρετικά δύσκολη διαπραγμάτευση».

Ερωτηθείς για το αν υπήρξε επικοινωνία της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη με τον Πρωθυπουργό χτες ή προχτές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρατήρησε ότι «φυσικά, ο/η κάθε υπουργός επικοινωνεί με τον πρωθυπουργό σε τακτά χρονικά διαστήματα για τον χειρισμό θεμάτων».

Σε ερώτηση εξάλλου, αν η κυβέρνηση έχει αποσυνδέσει το Κυπριακό από τα ελληνοτουρκικά, προτάσσοντας το συμφέρον της Ελλάδας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως «ισχύει ό,τι έχει ειπωθεί επί του θέματος».

Tο ΚΚΕ για τα αποτελέσματα της συνόδου

Σε ανακοίνωσή του για τη σύνοδο των υπουργών εξωτερικών της Ε.Ε., το ΚΚΕ επισημαίνει ότι στη σύνοδο «υπόλογη δεν ήταν η Τουρκία που συνεχίζει να έχει στρατεύματα κατοχής στο νησί, αλλά η Κυπριακή Δημοκρατία που ζήτησε από τους υπουργούς της Ε.Ε. να εφαρμοστούν οι προηγούμενες συμφωνίες τους, που αφορούν απλά και μόνο την τυπική αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία».

«Η συμφωνία των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία βρίσκεται πολύ πίσω από τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αποδεικνύει και πάλι ότι η Ε.Ε. διαπραγματεύεται την ένταξη της Τουρκίας με αποκλειστικό γνώμονα τα συμφέροντα του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, και όχι κάποιες δήθεν φιλολαϊκές αρχές, που διακηρύσσει ότι έχει», σημειώνει στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή