Σκοπιανό: Βαρύ πυροβολικό για «ναι» στο δημοψήφισμα

Τετάρτη, 05 Σεπτεμβρίου 2018 23:17
UPD:06/09/2018 08:37
EPA/GEORGI LICOVSKI
A- A A+

Του Γιώργου Φωκιανού
[email protected]

Είκοσι πέντε μέρες απέμειναν μέχρι τη διεξαγωγή του κρίσιμου δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό, στις 30 Σεπτεμβρίου και η κινητοποίηση στο εσωτερικό των Σκοπίων και στον διεθνή διπλωματικό παράγοντα είναι μεγάλη. Πέραν της ελληνικής «επιφυλακής» για το αποτέλεσμα, η πλειοψηφία των χωρών του εξωτερικού, αλλά και των διεθνών ενώσεων που επιζητούν άμεση λύση, προετοιμάζονται για την τελική ευθεία, αναμένοντας ένα «ναι» ή ένα «όχι».

Στη γειτονική χώρα «παρελαύνουν» η Άγκελα Μέρκελ, ο Σεμπάστιαν Κουρτς και ο Γενς Στόλτενμπεργκ, ενώ μήνυμα στέλνει ο Μάθιου Νίμιτς για ψήφιση της συμφωνίας τώρα, αλλιώς -όπως είπε- ίσως χρειαστούν άλλα 25 χρόνια.

Στα Σκόπια Μέρκελ - Κουρτς - Στόλτενμπεργκ

Η κινητοποίηση του διεθνούς παράγοντα, τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και σε επίπεδο ΝΑΤΟ και ΟΗΕ, φαίνεται και από τις επισκέψεις ξένων ηγετών και αξιωματούχων στη γειτονική χώρα.

Συγκεκριμένα, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ θα βρεθεί στα Σκόπια το Σάββατο και θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.

EURONEWS

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον εκπρόσωπο της Καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, η κ. Μέρκελ «θέλει βεβαίως να σχηματίσει η ίδια εντύπωση επιτόπου εν όψει του δημοψηφίσματος για το ζήτημα της ονομασίας της χώρας, το οποίο θα διεξαχθεί στο τέλος του μήνα».

Να σημειωθεί πως η επίσκεψη της κ. Μέρκελ θα είναι η πρώτη επίσκεψη Γερμανού καγκελάριου στη χώρα μετά από σχεδόν 20 χρόνια.

Μία ημέρα νωρίτερα, την Παρασκευή, την ΠΓΔΜ θα επισκεφθεί ο Αυστριακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς, η χώρα του οποίου έχει και την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στα Σκόπια βρέθηκε την Τετάρτη και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ενώ σήμερα, Πέμπτη, θα επισκεφθεί την Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Στόλτενμπεργκ θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να τον ενημερώσει για την υπό εξέλιξη ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ, η οποία ξεκίνησε μετά την πρόσκληση που της απηύθυνε το ΝΑΤΟ στις 12 Ιουλίου 2018.

Μήνυμα Νίμιτς

Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το ονοματολογικό, Μάθιου Νίμιτς, διατύπωσε την άποψη ότι αν απορριφθεί η συμφωνία των Πρεσπών, είτε στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου στα Σκόπια, είτε στη Βουλή, ίσως μεσολαβήσουν άλλα 25 χρόνια έως ότου να δοθεί νέα ευκαιρία για την επίλυση του ζητήματος.

Ειδικότερα, με τίτλο «ένα άλλο όνομα θα χρειαζόταν άλλα 25 χρόνια» η ηλεκτρονική εφημερίδα BIRN της ΠΓΔΜ δημοσίευσε συνέντευξη του κ. Νίμιτς, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι η συμφωνία για το όνομα θα περάσει και στις δύο χώρες, κρούοντας παράλληλα και τον κώδωνα του κινδύνου σε περίπτωση που αυτή απορριφθεί.

«Ελπίζω ότι η συμφωνία θα περάσει και νομίζω ότι θα περάσει και στις δύο χώρες, επειδή είναι μια δίκαιη και αξιότιμη λύση που ανταποκρίνεται στα ουσιώδη συμφέροντα και των δύο χωρών, αλλά αν δεν εγκριθεί δεν βλέπω άλλη λύση σε σύντομο χρονικό διάστημα» τόνισε ο Νίμιτς.

«Χρειάστηκαν 25 χρόνια για να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία, μπορεί να χρειαστούν άλλα 25 χρόνια. Και πολλοί άνθρωποι θα χάσουν το ενδιαφέρον, αν αυτό δεν περάσει στη χώρα σας (σ.σ. την ΠΓΔΜ)» προειδοποίησε χαρακτηριστικά.

Μετωπική Κυβέρνησης - Νέας Δημοκρατίας

Νωρίτερα, μέσα στην εβδομάδα, τα Wikileaks έδωσαν στη δημοσιότητα έγγραφα, τα οποία αναφέρουν πως ήδη από τις 29 Ιουλίου του 2008, η ΠΓΔΜ ήταν διατεθειμένη να δεχτεί το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» υπό την προϋπόθεση ότι θα εξασφάλιζε την αναγνώριση της «μακεδονικής» ταυτότητας και γλώσσας, όπως προκύπτει από τηλεγράφημα της πρεσβείας των ΗΠΑ στα Σκόπια.

Αυτή η διαρροή προκάλεσε την κόντρα μεταξύ Κυβέρνησης και Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δεσμεύεται ότι η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να κυρώσει τη συμφωνία για το Σκοπιανό.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, που απάντησε στον κ. Μητσοτάκη ανέφερε ότι η Ν.Δ. επιβραβεύει την παράσταση του Γκρουέφσκι.

Παράλληλα βάλλοντας κατά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σημείωσε πως «το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα ο κ. Μητσοτάκης υιοθετεί τις απατηλές διαβεβαιώσεις του κυρίου Γκρούεφσκι δείχνει το πως συμπορεύεται με τον άνθρωπο που διεκδικούσε ότι ο Μέγας Αλέξανδρος είναι σκοπιανός».

Ζάεφ: Η κάλπη θα «βγάλει» ένα θετικό αποτέλεσμα

Ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός εξέφρασε, την περασμένη Δευτέρα, την πεποίθηση πως η κάλπη θα «βγάλει» ένα θετικό αποτέλεσμα, ώστε να «έχουμε την ευκαιρία να διασφαλίσουμε το μέλλον μας».

Πρόσθεσε δε, ότι η συμφωνία με την Ελλάδα προλειαίνει το έδαφος για την ένταξη της γειτονικής χώρας στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, εξέλιξη η οποία «θα προσφέρει ένα καλύτερο μέλλον στα παιδιά μας».

Παρ' όλα αυτά, ο Ζόραν Ζάεφ δεν παρέλειψε να επαναλάβει τα περί «μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας», τονίζοντας ότι «η μακεδονική γλώσσα θα είναι πάντα μακεδονική» και ότι «το μακεδονικό έθνος θα είναι πάντα μακεδονικό».

Υπέρ του «ναι»

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις στη γειτονική χώρα, το «ναι» υπερτερεί σημαντικά έναντι του «όχι», γεγονός το οποίο καθιστά ιδιαίτερα αισιόδοξη την κυβέρνηση των Σκοπίων.

Ωστόσο, για την ολοκλήρωση της συμφωνίας απαιτείται να αναθεωρηθεί και το Σύνταγμα, κάτι που προϋποθέτει τη στήριξη των 2/3 της Βουλής της ΠΓΔΜ.

Εφόσον, η γειτονική χώρα φέρει εις πέρας ομαλά την όλη διαδικασία, τότε το μπαλάκι θα «περάσει» στην ελληνική πλευρά, η οποία θα κληθεί να εγκρίνει τη συμφωνία μέσω της Βουλής των Ελλήνων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή