Γκιουλ: Η ένταξη στην Ε.Ε. να μην μετατραπεί σε διαδικασία συνομιλιών για το Κυπριακό

«Λύση του Κυπριακού δεν γίνεται με μονομερή βήματα, αλλά με συμβιβασμό»
Τρίτη, 13 Ιουνίου 2006 16:35
A- A A+

Για «αμοιβαία βήματα» μίλησε σήμερα ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, ερωτηθείς αν προτίθεται η Τουρκία να κάνει κάποιο βήμα μέχρι τον Οκτώβριο για την έγκριση του πρόσθετου πρωτοκόλλου Ε.Ε. -Τουρκίας από την τουρκική εθνοσυνέλευση.

«Η Τουρκία τηρεί πάντα τις υποχρεώσεις της. Ωστόσο δεν θα έπρεπε να περιμένουμε μόνο από την Τουρκία να τηρεί τις υποχρεώσεις της (...) τα βήματα πρέπει να είναι αμοιβαία», τόνισε, διευκρινίζοντας ότι είναι απαράδεκτο το εμπάργκο σε βάρος των Τουρκοκυπρίων.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού δεν σχετίζεται με τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε.» και υπογράμμισε πως «η διαδικασία πλήρους ένταξης της Τουρκίας, δεν πρέπει να μετατραπεί σε διαδικασία συνομιλιών για το Κυπριακό».

Ερωτηθείς αν προβλέπει κάποιο κίνδυνο, να προβάλλεται το Κυπριακό στη μετέπειτα πορεία των τουρκοευρωπαϊκών σχέσεων, ο κ. Γκιουλ είπε ότι «ελπίζω πως τα επόμενα κεφάλαια θα είναι λιγότερο κουραστικά» και διευκρίνισε: «Προκειμένου να μην ξοδεύεται άδικα η ενέργεια της Ε.Ε., αλλά και της Τουρκίας σε πράγματα περιττά, θα πρέπει να καταβάλλουμε προσπάθειες για την εξεύρεση περιεκτικής λύσης στο Κυπριακό».

Ο τούρκος ΥΠΕΞ παρατήρησε επίσης ότι η αναζήτηση λύσης «δεν μπορεί να γίνει με μονομερή βήματα, αλλά με συμβιβασμό, ο οποίος είναι στοιχείο του Ευρωπαϊκού πολιτισμού».

Εξάλλου, ο αρχηγός του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου στρατηγός Χιλμί Οζκιόκ, δήλωσε σήμερα ότι «τόσο οι στρατιωτικές, όσο και οι πολιτικές αρχές της Τουρκίας και της Ελλάδας επιθυμούν να εκτονωθεί η ένταση στο Αιγαίο».

Όπως μετέδωσε το κρατικό τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT από την Αυστραλία όπου βρίσκεται ο αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, σε επίσημη επίσκεψη, ο στρατηγός Οζκιόκ δήλωσε ότι μετά τη σύγκρουση των μαχητικών αεροσκαφών στο Αιγαίο, τον αναζήτησε ο έλληνας αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης και, όπως είπε, με τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχαν, κατέστη δυνατό να τεθεί υπό έλεγχο το συμβάν χωρίς να προσλάβει περαιτέρω διαστάσεις.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή