ΣΥΡΙΖΑ: Δικαίωση η ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου

Ν. Παππάς: Μετάβαση στη νομιμότητα
Τετάρτη, 05 Σεπτεμβρίου 2018 18:58
UPD:19:27
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

«Σήμερα τελειώνει οριστικά ένα άνομο καθεστώς στον χώρο της ιδιωτικής τηλεόρασης» υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά και την ανακοίνωση από το ΕΣΡ των πέντε οριστικών δικαιούχων των τηλεοπτικών αδειών εθνικής εμβέλειας.

Όπως σημειώνει, «μετά από τρεις δεκαετίες παρανομιών, υπονόμευσης του δημόσιου συμφέροντος και διατήρησης μιας σχέσης διαπλοκής μεταξύ καναλαρχών και κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, οι ιδιοκτήτες των νόμιμα αδειοδοτημένων τηλεοπτικών σταθμών υποχρεώνονται, πλέον, να τηρούν τους κανόνες που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις και την ποιότητα του τηλεοπτικού προϊόντος, αλλά και να καταβάλλουν τα σχετικά αντίτιμα για τη χρήση του δημόσιου αγαθού των συχνοτήτων, κάτι που δεν τολμούσαν καν να διανοηθούν να τους το ζητήσουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις».

Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, οι αγώνες του και της κυβέρνησης για τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου, την τήρηση του Συντάγματος και των νόμων, παρά τις επιθέσεις που δέχθηκαν τα τελευταία χρόνια, από επιχειρηματικά συμφέροντα και τα κόμματα του πάλαι ποτέ δικομματισμού, επιτέλους δικαιώνονται».

Σε ανάλογη δήλωσή του, ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Λευτέρης Κρέτσος, αναφέρει ότι «η σημερινή απόφαση του ΕΣΡ κλείνει με τον πλέον θετικό - για το δημόσιο συμφέρον και τη Δημοκρατία - τρόπο τη διαδικασία της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών. Κάποιοι δεν το ήθελαν και το πολέμησαν. Περαστικά».

Στο μεταξύ, ψηφίστηκε στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής με το οποίο αποκτούν τηλεοπτική πρόσβαση 411.000 κάτοικοι της χώρας, οι οποίοι δεν έχουν έως σήμερα «σήμα» στα ελληνικά κανάλια. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. ΝΔ, ΔΗΣΥ, ΧΑ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων δήλωσαν επιφύλαξη μέχρι την ψήφιση του νομοσχέδιου, ενώ το ΚΚΕ ψήφισε «παρών».

«Μεταβήκαμε πλέον σε μια νέα κατάσταση, η οποία διασφαλίζει και τη νομιμότητα και τα δικαιώματα των πολιτών» δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς, σημειώνοντας ότι «το νομοθέτημα αυτό είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό κομμάτι του παζλ της κανονικότητας την οποία επιβάλουμε κι έρχεται βήμα το βήμα».

«Ξανασυγκροτήσαμε την ΕΡΤ, δεν είναι παρίας του τηλεοπτικού παιδιού πλέον. Αδειοδοτούμε τους τηλεοπτικούς σταθμούς και εγγυόμαστε την καθολική κάλυψη τηλεοπτικού σήματος για τους Έλληνες πολίτες» είπε στη Βουλή, κατά τη σημερινή τελευταία ανάγνωση στις επιτροπές.

Παρέπεμψε δε «στην τηλεοπτική πραγματικότητα στα τέλη του 2014», κατά την οποία, όπως είπε, «είχαμε μια δημόσια τηλεόραση που φυτοζωούσε, κανάλια χωρίς άδειες και χωρίς να καταβάλουν τίμημα για τις άδειες και τον ψηφισμένο φόρο διαφήμισης και μεγάλο κομμάτι των πολιτών μας χωρίς την κάλυψη τηλεοπτικού σήματος».

Σύμφωνα με τον κ. Παππά, πλέον «η Πολιτεία έχει εξασφαλίσει την πιο ισορροπημένη λύση, ενώ κατά την υλοποίηση της πρώτης φάσης του προγράμματος ξεπεράστηκαν τα όποια εμπόδια, με αποτέλεσμα να καθίσταται εύρυθμη η λειτουργία του σε όλες τις περιοχές που εμπίπτουν στον νόμο».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή