Τραμπ και Μέι συνομίλησαν για την επίθεση στους Σκριπάλ

Τετάρτη, 05 Σεπτεμβρίου 2018 17:18
UPD:17:20
REUTERS/Matt Dunham/Pool
A- A A+

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ντόναλντ Τραμπ είχε χθες το βράδυ η Τερέζα Μέι, λίγες ώρες προτού οι βρετανικές αρχές κατηγορήσουν  ευθέως δύο Ρώσους αξιωματικούς της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών GRU για τη χημική επίθεση που σημειώθηκε τον περασμένο Μάρτιο στο Σάλσμπερι εναντίον του Ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια.

Μιλώντας στο κοινοβούλιο, η Μέι τονισε ότι η αστυνομία και οι εισαγγελικές αρχές πιστεύουν ότι η επίθεση εναντίον των Σκριπάλ πραγματοποιήθηκε από τους δύο Ρώσους πράκτορες οι οποίοι είναι σχεδόν βέβαιο ότι έδρασαν με την έγκριση ανώτατων Ρώσων αξιωματούχων.

Ο εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Μέι μίλησε με τον Τραμπ το βράδυ της Τρίτης για το θέμα αυτό. Πρόσθεσε ότι η Βρετανία και οι σύμμαχοί της θα εντείνουν τις προσπάθειές τους για να διαλύσουν αυτό το δίκτυο στρατιωτικών πληροφοριών, τη GRU.

«Οι ενέργειες της GRU συνιστούν απειλή για όλους τους συμμάχους μας και μοιραζόμαστε μαζί τους τις πληροφορίες που έχουμε. Θα εντείνουμε τις συλλογικές προσπάθειές μας για να διακόψουμε τη λειτουργία και να αποξηλώσουμε αυτό το δίκτυο», τόνισε.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Λονδίνο Γούντι Τζόνσον δήλωσε ότι η χώρα του είναι αλληλέγγυα με τη Βρετανία και θεωρεί υπεύθυνη τη Ρωσία γι’ αυτή την «επιθετική ενέργεια» στο βρετανικό έδαφος.

«Οι ΗΠΑ και η Βρετανία στέκουν ακράδαντα ενωμένες θεωρώντας υπεύθυνη τη Ρωσία για την επιθετική ενέργεια σε βρετανικό έδαφος», έγραψε ο Αμερικανός διπλωμάτης στο Twitter.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters, AFP

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή