Η Λατινική Αμερική ανοίγει τα σύνορά της στους Βενεζουελάνους χωρίς διαβατήριο

Τετάρτη, 05 Σεπτεμβρίου 2018 16:12
UPD:16:14
REUTERS/DOUGLAS JUAREZ
A- A A+

Ανοιχτά τα σύνορα τους για τους Βενεζουελάνους, έστω και αν τα ταξιωδικωτικά έγγραφά τους έχουν λήξει, αφήνουν 11 χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Περισσότεροι από 2,3 εκατομμύρια πολίτες αφήνουν πίσω τους τη Βενεζουέλα, η οποία πλήττεται από υπερπληθωρισμό και σοβαρή έλλειψη σε τρόφιμα και φάρμακα. Πολλοί εξ αυτών ωστόσο ταξιδεύουν χωρίς διαβατήρια, καθώς η ανανέωσή τους μπορεί να χρειαστούν χρόνια.

Η νέα, ανοιχτή στους μετανάστες, πολιτική των χωρών της Λατινικής Αμερικής δίνει μία ανάσα στους Βενεζουελάνους που αισθάνονται παγιδευμένοι στη χώρα τους εξαιτίας της γραφειοκρατίας.

Ο πρόεδρος της χώρας Νικολάς Μαδούρο επιμένει να επικρίνει όσους εγκαταλείπουν τη χώρα, σχολιάζοντας ότι «πέφτουν στην προπαγάνδα προκειμένουν να καθαρίζουν τουαλέτες στο Μαϊάμι».

Οι Βενεζουελάνοι διαμαρτύρονται εδώ και καιρό για τη δυσκολία να αποκτήσουν διαβατήρια, καθώς και άλλα επίσημα έγγραφα όπως πιστοποιητικά γέννησης και γάμου ή δελτία ταυτότητας.

Αρκετοί ανέφεραν ότι χρειάστηκε να δωροδοκήσουν. Το «τίμημα» για ένα διαβατήριο κυμαίνεται στα 1.000 δολ., αλλά μπορεί να έφθανε ακόμη και τα 5.000 δολ. αν ο ενδιαφερόμενος έπρεπε να ταξιδέψει άμεσα.    

Η κυβέρνηση από την πλευρά της υποστηρίζει ότι ο λόγος της καθυστέρησης είναι οι ελλείψεις σε χαρτί, αλλά και οι «μαφίες» που δρουν στις αρμόδιες υπηρεσίες.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή