Δύο άνδρες ρωσικής καταγωγής κατονόμασαν οι βρετανικές αρχές ως υπόπτους για τη δηλητηρίαση με Ναβιτσόκ του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια.
«Υπάρχουν αρκετές αποδείξεις» ώστε να απαγγελθούν κατηγορίες στον Αλεξάντερ Πετρόφ και τον Ρουσλάν Μποσίροβ για την επίθεση στο Σάλσμπουρι, ανακοίνωσε η Σκότλαντ Γιαρντ.
Οι βρετανικές Αρχές εκτιμούν ότι αμφότεροι οι δράστες, περί τα 40, χρησιμοποιούσαν ψευδώνυμα. Ο 66χρονος Σκριπάλ και η 33χρονη κόρη του δηλητηριάστηκαν από τη νευροπαραλυτική ουσία τον περασμένο Μάρτιο. Ένα ακόμη κρούσμα δηλητηρίασης από Ναβιτσόκ σημειώθηκε το καλοκαίρι. Ο Τσάρλι Ρόουλι και η σύντροφός του Ντον Στάρτζες εκτέθηκαν στην τοξική ουσία στις 30 Ιουνίου. Λίγες μέρες αργότερα η γυναίκα κατέληξε στο νοσοκομείο.
Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, οι δύο δράστες έφθασαν στο αεροδρόμιο του Γκάτγουικ στις 2 Μαρτίου και διέμειναν στο ξενοδοχείο «City Stay Hotel», στο ανατολικό Λονδίνο. Στις 4 Μαρτίου βρίσκονταν στο Σάλσμπουρι, όπου η εξώπορτα των Σκριπάλ δηλητηριάστηκε με Ναβιτσόκ.
REUTERS/HANDOUT
Από την έρευνα των αρχών προέκυψαν βίντεο από κλειστό κύκλωμα, όπου εικονίζονται οι δύο ύποπτοι. Εκτιμάται ότι οι δύο άνδρες, αφού έφτασαν στο Λονδίνο με πτήση της Aeroflot, την Παρασκευή 2 Μαρτίου, πραγματοποίησαν μία «αναγνωριστική» επίσκεψη την επομένη στο Σάλσμπουρι. Κατόπιν επέστρεψαν στο Λονδίνο και την Κυριακή πήγαν ξανά στο Σάλσμπουρι, όπου κάμερα τούς κατέγραψε στην κατοικία των Σκριπάλ.
Η αστυνομία εκτιμά ότι οι δύο Ρώσοι έριξαν Ναβιτσόκ στην εξώπορτα των Σκριπάλ και έφυγαν αμέσως με τρένο και μετρό για το Χίθροου. Από εκεί πέταξαν την Κυριακή το βράδυ, (10.30 τοπική ώρα). Οι υγειονομικές αρχές τονίζουν ότι κανένας από όσους ταξίδεψαν μαζί τους είτε με τρένο είτε με αεροπλάνο δεν ήταν σε κίνδυνο ούτε υπήρξε αναφορά για κάποιον που να ασθένησε.
Στους δύο Ρώσους αναμένεται να απαγγελθούν κατηγορίες για συνωμοσία και απόπειρα δολοφονίας των Σκριπάλ και του αστυνομικού Νικ Μπέιλι, ο οποίος ήταν ο πρώτος που τους είχε βοηθήσει. Επίσης, αντιμετωπίζουν την κατηγορία της χρήσης και κατοχής του Ναβιτσόκ, που αντιτίθεται στον Νόμο περί Χημικών Όπλων. Δεν θα κατηγορηθούν ωστόσο για τον θάνατο της Στάρτζες, η οποία εικάζεται ότι δηλητηριάστηκε από ατύχημα, όπως και ο σύντροφός της, αφότου ήρθαν σε επαφή με μολυσμένο μπουκάλι.
Σχετική ανακοίνωση αναμένεται εντός της ημέρας και από τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.
Η Βρετανία είχε κατηγορήσει εξα αρχής τη Ρωσία για τη δηλητηρίαση των Σκρίπαλ. Το Ναβιτσόκ αναπτύχθηκε από τον ρωσικό στρατό κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και ήταν η πρώτη φόρα, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που επιβεβαιώθηκε η χρήση του σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Κατά την πρώτη επίθεση, τον Μάρτιο, ευρωπαίοι εταίροι και ΗΠΑ είχαν στηρίξει τη στάση της Μέι, η οποία καθιστούσε υπεύθυνη τη Μόσχα. Η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα να απομακρυνθεί μεγάλος αριθμός Ρώσων διπλωματών από δυτικές χώρες, οι περισσότεροι από τον Ψυχρό Πόλεμο.
naftemporiki.gr