Ερντογάν - Μπούτσκοφσκι για την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας Τουρκίας - ΠΓΔΜ

Τρίτη, 13 Ιουνίου 2006 18:52
A- A A+

Διήμερη επίσημη επίσκεψη στα Σκόπια πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνοδεία 100 και πλέον τούρκων επιχειρηματιών.

Κατά τις συνομιλίες του κ. Ερντογάν με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Βλάντο Μπούτσκοφσκι, συζητήθηκε η ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο καθώς όπως επισημάνθηκε δεν είναι ικανοποιητική και υπάρχουν αρκετές δυνατότητες ενίσχυσής της. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, οι τουρκικές επενδύσεις στην ΠΓΔΜ ανέρχονται στα 100 εκατ. δολάρια και θεωρούνται λίγες, αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι οι δύο χώρες έχουν πολύ καλές πολιτικές σχέσεις.

Ο κ. Μπούτσκοφσκι σημείωσε εξάλλου, ότι η Τουρκία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους συμμάχους της ΠΓΔΜ και ευχαρίστησε τον κ. Ερντογάν για την αμέριστη υποστήριξη της ¶γκυρας στην προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα του να καταστεί μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.

Η Τουρκία, δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Ερντογάν, θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις επιδιώξεις της ΠΓΔΜ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε., προσθέτοντας ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος για την αύξηση των εμπορικών συναλλαγών των δύο χωρών.

Οι κ. Ερντογάν και Μπούτσκοφσκι συζήτησαν και για τη θέση της τουρκικής εθνικής κοινότητας στην ΠΓΔΜ (οι Τούρκοι, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή το 2002, αποτελούν το 3,85% του πληθυσμού της ΠΓΔΜ), καθώς και για το ενδεχόμενο λειτουργίας πολιτιστικού κέντρου της Τουρκίας στα Σκόπια.

Ο τούρκος πρωθυπουργός συναντήθηκε επίσης, με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι. Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Τσερβένκοφσκι θα επισκεφθεί την Τουρκία, περί τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή