Ένας ακόμη θάνατος για το κλείσιμο του Γκουαντάναμο

Τρίτη, 13 Ιουνίου 2006 20:17
UPD:21:32

A- A A+

Και ξαφνικά οι επίσημες φωνές για το κλείσιμο της φυλακής του Γκουαντάναμο πολλαπλασιάστηκαν. Αφορμή; Η αυτοκτονία τριών κρατουμένων -δυο από τη Σαουδική Αραβία και ενός από την Υεμένη- οι οποίοι βρέθηκαν απαγχονισμένοι το Σάββατο στο κελί τους.

Ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Χοσέ Ντιάθ, τόνισε πως η αυτοκτονία των τριών κρατουμένων δεν αποτελεί έκπληξη, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι οι τρεις θάνατοι θα επιταχύνουν τη διαδικασία για το κλείσιμο του Γκουαντάναμο εντός του έτους. Όπως είπε η καλύτερη ευκαιρία για την ανακοίνωση της απόφασης θα είναι η σύνοδος κορυφής Ε.Ε. - ΗΠΑ στις 21 Ιουνίου, στη Βιέννη. Τη Δευτέρα η υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας (προεδρεύουσας χώρας της Ε.Ε.), Ούρσουλα Πλάσνικ δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της εν λόγω συνόδου, η Ε.Ε. θα ζητήσει εκ νέου από τον αμερικανό πρόεδρο, Τζορτζ Μπους, να κλείσει η φυλακή του Γκουαντάναμο, με την αυστριακή υπουργό να υπόσχεται ότι θα μιλήσει «πολύ ανοιχτά» για το ζήτημα αυτό με τους Αμερικανούς.

«Το Γκουαντάναμο πρέπει να κλείσει. Είναι μια ευκαιρία για να επαναλάβουμε αυτή τη δήλωση», δήλωσε από την πλευρά της η Επίτροπος Εξωτερικών Σχέσεων της Ε.Ε. Μπενίτα Φερέρο-Βάλντνερ, ενώ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφισμά του που εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία, κάλεσε την αμερικανική κυβέρνηση να κλείσει το στρατόπεδο κράτησης. Όπως επισημαίνουν οι ευρωβουλευτές, οι ΗΠΑ ορίζουν τον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας ως «πόλεμο», ωστόσο δεν αναγνωρίζουν τα δικαιώματα των κρατουμένων με βάση τη Σύμβαση της Γενεύης. Παράλληλα ζητούν από την Ευρωπαϊκή Ενωση να αναλάβει κοινή δράση προκειμένου να ζητήσει από τις ΗΠΑ το κλείσιμο του Γκουαντάναμο κατά την προσεχή σύνοδο κορυφής στη Βιέννη.

Εν τω μεταξύ ο Αμερικανικός Ιατρικός Σύλλογος έδωσε οδηγίες για «την ηθική συμπεριφορά» των μελών του απαγορεύοντας στους γιατρούς να συμμετέχουν σε βασανιστήρια ή σε «πιεστικές» ανακρίσεις κρατουμένων, μετά τις ανεπιβεβαιώτες πληροφορίες για γιατρούς ή ψυχιάτρους οι οποίοι μετείχαν «ειδικές ανακρίσεις» στη φυλακή του Γκουαντάναμο.

«Οι συνθήκες αυτών των τραγικών θανάτων πρέπει να ερευνηθούν σε βάθος, παρ' όλο που καμία έρευνα δεν μπορεί να αποκαταστήσει τη σοβαρότατη αδικία που υπέστησαν οι κρατούμενοι», σχολίασε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ρενέ βαν ντερ Λίντεν, ζητώντας το οριστικό κλείσιμο του Γκουαντάναμο. Ωστόσο αβέβαιο παραμένει πότε και αν θα γίνει κάτι τέτοιο...ίσως μετά τον επόμενο θάνατο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή