Αλί Μπαμπατζάν: «Δεν έχει σχέση το Κυπριακό με το άνοιγμα των λιμένων»

Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2006 12:29
A- A A+

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναζητεί τρόπους για να ξεπερασθεί το ζήτημα που δημιουργείται γύρω από το άνοιγμα των τουρκικών λιμένων στα κυπριακά πλοία, δήλωσε ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε. κ. Αλί Μπαμπατζάν.

Η Τουρκία θα κάνει κάθε προσπάθεια να διευκολύνει την αναζήτηση αυτής της λύσης είπε ο κ. Μπαμπατζάν μετά την επιστροφή του από το Λουξεμβούργο.

Ο Μπαμπατζάν επανέλαβε ότι δεν θα πρέπει να συγχέεται η λύση του Κυπριακού με το ζήτημα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Η Κύπρος δεν θα μπορέσει να αντέξει το βάρος της κατάρρευσης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας εξαιτίας της, είπε ο Τούρκος υπουργός και σχολίασε ότι «τις συνέπειες μια τέτοιας εξέλιξης θα υποστεί όλος ο κόσμος». «Γι αυτό και καταβάλλονται έντονες προσπάθειες εντός της Ε.Ε. για να ξεπεραστεί το «εμπόδιο της Κύπρου» είπε ο κ. Μπαμπατζάν.

Η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν είναι δυνατόν -για λόγους εσωτερικής πολιτικής ισορροπίας-, να προχωρήσει στην συμβολική κίνηση της αποδοχής κυπριακών πλοίων στα τουρκικά λιμάνια, όσο η τουρκοκοκυπριακή κοινότητα στην Κύπρο, που ψήφισε με τη ενθάρρυνση της σημερινής τουρκικής κυβέρνησης υπέρ του σχεδίου Ανάν για τη λύση του Κυπριακού, εξακολουθεί να είναι διεθνώς αποκλεισμένη. Η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα εφαρμόσει -όπως αποδέχεται ότι έχει την υποχρέωση- το πρόσθετο πρωτόκολλο Τουρκίας Ε.Ε., όταν θα εφαρμοσθούν και οι οδηγίες που αποφάσισε η Ε.Ε. για τις σχέσεις με τους Τουρκοκυπρίους.

ΠΗΓΗ: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή