Νέες δηλώσεις Ντόντικ για δημοψήφισμα στη Σερβική Δημοκρατία

Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2006 12:48
A- A A+

Στο ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την απόσχιση της Σερβικής Δημοκρατίας από τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη επανήλθε με δηλώσεις του από την Αγία Πετρούπολη, στο περιθώριο των εργασιών του 10ου Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ, ο Σερβοβόσνιος πρωθυπουργός, Μίλοραντ Ντόντικ.

Ο κ. Ντόντικ, στη διάρκεια συνάντησης με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, ανέφερε ότι είναι δικαίωμα των κατοίκων της Σερβικής Δημοκρατίας να αποφασίσουν οι ίδιοι για το μέλλον τους, αν εξακολουθήσουν να διατυπώνονται αιτήματα για την κατάργηση της Σερβικής Δημοκρατίας και των θεσμών της.

Η Σερβική Δημοκρατία αποδέχεται τη βοσνιακή ομοσπονδία σε εταιρική βάση και επιθυμεί να είναι το πιο αναπτυγμένο και οργανωμένο τμήμα της, τόνισε ο κ. Ντόντικ, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου τύπου της κυβέρνησης της Σερβικής Δημοκρατίας.

«Στη συνάντηση των κ. Ντόντικ και Λαβρόφ υπογραμμίστηκε ότι οι αποφάσεις για τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη πρέπει να λαμβάνονται από τους πολιτικούς και τους θεσμούς της και μετά τη λήξη της εντολής του Γραφείου του ύπατου εκπροσώπου της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και το διορισμό ειδικού εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη χώρα, πρέπει να καταργηθούν οι αυξημένες εξουσίες του εκπροσώπου της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία, οι αποκαλούμενες «εξουσίες της Βόννης», κάτι που είναι και επίσημη θέση της Ρωσίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι κ. Ντόντικ και Λαβρόφ συζήτησαν επίσης για θέματα οικονομικής συνεργασίας και για το ζήτημα της επίλυσης των χρεών της Βοσνίας και της Σερβικής Δημοκρατίας προς τη Ρωσία, το οποίο αποτελεί εμπόδιο στην ενίσχυση της ρωσικής παρουσίας στην αγορά της Βοσνίας.

Ο κ. Λαβρόφ ανέφερε ότι ρωσικές εταιρίες ενδιαφέρονται για επενδύσεις στη Σερβική Δημοκρατία και ότι υπάρχει ενδιαφέρον όσον αφορά την υλοποίηση έργων υποδομής, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής αυτοκινητόδρομων, κυρίως του Διαδρόμου 5C μέσω της Σερβικής Δημοκρατίας και της ανακατασκευής του αεροδρομίου της Μπάνια Λούκα.

ΠΗΓΗ: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή