Δεμένα τα πλοία: Νέα 24ωρη απεργία αποφάσισε η ΠΝΟ

Δευτέρα, 03 Σεπτεμβρίου 2018 13:27
UPD:20:37
REUTERS/ALKIS KONSTANTINIDIS

Η νεότερη εξέλιξη έρχεται εν μέσω της τουριστικής περιόδου, με αυτονόητες συνέπειες για τη μετακίνηση χιλιάδων επιβατών και τη μεταφορά χιλιάδων εμπορευμάτων. 

A- A A+

Tου Λάμπρου Καραγεώργου
[email protected]

«Όχι» στη νέα, σημερινή πρόταση των ακτοπλόων είπε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ, που αποφάσισε νέα 24ωρη απεργία από αύριο, Τρίτη, (06.00), οπότε και λήγει η σημερινή. Σχεδόν 300.000 εγκλωβισμένοι ταξιδιώτες στα λιμάνια, σύμφωνα με τον ΣΕΕΝ.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) κατέθεσε βελτιωμένη πρόταση προς την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), σε μια προσπάθεια να μην κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις της.

Αυτή αφορούσε σε αυξήσεις μισθών των ναυτεργατών 2% από τώρα, δηλαδή από 1/9/2018 έως 31/12/2019, κάτι που απέρριψαν οι ναυτεργάτες, που ζητούν μεγαλύτερες αυξήσεις.

Σε ανακοίνωσή της η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας αφήνει εκ νέου ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα παράταση της απεργίας, κάνοντας λόγο για «αδιάλλακτη και στείρα θέση των εργοδοτών» και «θέση "Πόντιου Πιλάτου" της κυβέρνησης».

EURONEWS

Ταυτόχρονα, καταγγέλλει τον ΣΕΕΝ, ο οποίος «ακολουθώντας εξ αρχής αθέμιτες τακτικές κωλυσιεργίας, όχι μόνο αρνείται πεισματικά να χορηγήσει ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς των ναυτεργατών, αλλά υποτιμά συνεχώς και τη νοημοσύνη μας, όταν με τα παραπλανητικά τερτίπια και παραλλαγές του 1% προσπαθεί να πείσει για τα "φιλεργατικά του αισθήματα", δημιουργώντας ευθέως καταστάσεις κοινωνικού αυτοματισμού και ξεχνώντας να αναφέρει ότι επί 8 συνεχή χρόνια οι ναυτεργάτες όχι μόνο δεν πήραν αύξηση 1 ευρώ, αλλά χάρις στη σκληρή δουλειά τους, χωρίς να πληρώνονται επί μήνες πολλές φορές, με μειωμένες και ελλιπείς συνθέσεις, με πολλαπλάσιες ώρες απασχόλησης από ό,τι προβλέπει ο νόμος, κατάφεραν και κράτησαν όρθιες τις ακτοπλοϊκές εταιρείες προκειμένου να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι συγκοινωνίες.

Θα ήταν καλύτερα, λοιπόν, για το ΣΕΕΝ να μη μιλάει "για σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου"» υποστηρίζει η ΠΝΟ.

Η Ομοσπονδία ζητεί την κατανόηση και την πλήρη συμπαράσταση τόσο του επιβατικού κοινού, όσο και όλων των Ελλήνων εργαζομένων, «διότι ο αγώνας ο οποίος διεξάγεται δεν είναι αγώνας που αφορά μόνο τους Έλληνες ναυτεργάτες, αλλά όλη την ελληνική κοινωνία».

Αύριο θα συνεδριάσει εκ νέου η ΠΝΟ για να καθορίσει την περαιτέρω στάση της.

Κουβέλης: Ζήτημα που αφορά τον πυρήνα της δημοκρατίας η απεργία

Με αφορμή τη νέα απεργία της ΠΝΟ στην Ακτοπλοΐα, ο αρμόδιος υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Φώτης Κουβέλης, τηρώντας, όπως αναφέρουν συνεργάτες του, απόλυτα τη θεσμική θέση του, παρακολουθεί την υπόθεση. Θεωρεί ότι η απεργία είναι ζήτημα που αφορά στον πυρήνα της δημοκρατίας, τον θεσμό δηλαδή των ελεύθερων διαπραγματεύσεων για τις ΣΣΕ, στην προκειμένη περίπτωση μεταξύ της ΠΝΟ και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας.

Τα ναυτεργατικά σωματεία

Σε ανακοίνωσή τους τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και ΠΕΕΜΑΓΕΝ σημειώνουν ότι «οι δυνάμεις του κεφαλαίου επιδίωξαν για άλλη μια φορά να δημιουργήσουν συνθήκες κοινωνικού αυτοματισμού».

Παράλληλα, αναφέρουν ότι «η αδιαλλαξία των εφοπλιστών αποκαλύπτει την κούφια ρητορική της κυβέρνησης για "τέλος μνημονίων", "επιστροφή στην κανονικότητα". Τόσο την περίοδο της κρίσης, όσο και της καπιταλιστικής ανάπτυξης, καταγράφονται "συνθήκες γαλέρας" με χιλιάδες ναυτεργάτες, που δουλεύουν χωρίς ΣΣΕ και κοινωνική ασφάλιση».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή