ΔΕΘ: Βλέψεις για ελληνοαμερικανικές συνεργασίες

Tι περιμένουν οι φορείς της αγοράς
Δευτέρα, 03 Σεπτεμβρίου 2018 11:17
UPD:11:21
MotionTeam/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Βάσως Βεγίρη
[email protected]

Με υψηλές προσδοκίες να αποτελέσει ουσιαστικό βήμα ελληνοαμερικανικών επιχειρηματικών συνεργασιών ανοίγει τις πύλες της το ερχόμενο Σάββατο, 8 Σεπτεμβρίου, η 83η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης. Οι ΗΠΑ επιστρέφουν φέτος στην έκθεση με την ιδιότητα της τιμώμενης χώρας, με μεγάλη επιχειρηματική αποστολή, με πρωτότυπα εκθέματα -όπως ιστορικά έκαναν οι ΗΠΑ στη ΔΕΘ στο παρελθόν- και παράλληλες εκδηλώσεις επιχειρηματικού και οικονομικού ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες (τα επίσημα στοιχεία θα ανακοινωθούν σε συνέντευξη Τύπου αύριο το πρωί), η αμερικανική συμμετοχή θα αριθμεί 55 περίπτερα με πάνω από 60 εταιρείες και φορείς. Το Περίπτερο 13 της ΔΕΘ έχει ήδη «ντυθεί» στα χρώματα της αστερόεσσας με ψηφιακή απεικόνιση του «USA», προκειμένου να σημειωθεί η έντονη παρουσία των εταιρειών τεχνολογίας στη συμμετοχή των ΗΠΑ, ενώ με φωτιζόμενα μεγάλα αστέρια στα χρώματα της αστερόεσσας θα γεμίσει και το κέντρο της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο προβολής της 83ης ΔΕΘ, με τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ.

Μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι των Facebook, Google, Intel, HP, Oracle, Microsoft και iSquare (ο επίσημος διανομέας της Apple) θα παρουσιάσουν στην 83η ΔΕΘ τα τελευταία τους επιτεύγματα. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Ν», η Microsoft θα παρουσιάσει σε ειδικό θάλαμο τα άκρως εντυπωσιακά «Microsoft Hololens». Τα «Microsoft HoloLens» είναι ο πρώτος αυτοτελής, ολογραφικός υπολογιστής, που  επιτρέπει στον χρήστη να ασχολείται με το ψηφιακό του περιεχόμενο και να αλληλεπιδρά με ολογράμματα στον κόσμο γύρω του (mixed reality).

Επίσης, η Coca Cola θα παρουσιάσει δράση με την οποία πλαστικά απόβλητα μετατρέπονται σε παγκάκια, παιχνίδια κ.ο.κ. για παιδικές χαρές με 3-D printing, ενώ η Google θα παρουσιάσει εφαρμογή του Google Map που θα αφορά τη Θεσσαλονίκη και το Google Art & Culture στο οποίο θα περιλαμβάνονται και ελληνικά μουσεία και εκθέματα.

Οι τομείς της ασφάλειας και της άμυνας καταλαμβάνουν σημαντικό μέρος της αμερικανικής συμμετοχής, με οκτώ εκθέτες με προτάσεις κυβερνοασφάλειας, αμυντικών συστημάτων και εξοπλισμού, στον χώρο της AUSA (Association of th United States Army - HELLENIC CHAPTER Bell Helicopters, Erickson Incorporated, QRC Technologies, Kroll, Alpha Systems, Summit Aviation, Aspida, Defense & Foreign Affairs), επίσης η Lockheed Martin, ενώ όπως γνωστοποίησε ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ, κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ θα σταθμεύει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης η ναυαρχίδα του 6ου Στόλου «USS Mount Whitney».
Ισχυρή θα είναι επίσης η παρουσία των αμερικανικών φαρμακοβιομηχανιών, με κολοσσούς όπως η Pfizer, η Janssen-Cilag Pharmaceutical S.A.C.I. Johnson & Johnson, ενώ δυναμικό «παρών» δίνει επίσης ο κλάδος της αμερικανικής εκπαίδευσης, με κορυφαία αμερικανικά εκπαιδευτήρια, όπως το Rutgers University του Νιου Τζέρσεϊ και το Webster University, αλλά και ακαδημαϊκά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα όπως το New York College, το διεθνές εκπαιδευτήριο Pinewood, το Κολλέγιο Anatolia και η Αμερικανική Γεωργική Σχολή, όπως και το ίδρυμα Fulbright.

Το «παρών» δίνει μεταξύ άλλων και η Caesars Entertainment Corporation, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες τυχερών παιχνιδιών των ΗΠΑ, που διαχειρίζεται πάνω από 50 καζίνο και ξενοδοχεία και η κορυφαία στον κόσμο εταιρεία IT και δικτύωσης CISCO κ.ά.

Στο πλαίσιο της αμερικανικής «απόβασης» στη Θεσσαλονίκη θα παρευρεθεί στη ΔΕΘ και υψηλόβαθμη κυβερνητική αποστολή των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον υπουργό Εμπορίου Γουίλμπορ Ρος, ενώ αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι μία ημέρα πριν από τα εγκαίνια της ΔΕΘ και λόγω της συμμετοχής των ΗΠΑ ως τιμώμενη χώρα, θα πραγματοποιηθεί το «Southeast Europe Energy Forum» στο ξενοδοχείο «The Met». Το συνέδριο διοργανώνουν το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο και οι «Hellenic Association for Energy Economics» και «Atlantic Council».   

Tι περιμένουν οι φορείς της αγοράς

Την αίσθηση ότι από το βήμα της ΔΕΘ θα ανακοινωθούν ελαφρύνσεις φόρων, εισφορών κ.ο.κ. αποκόμισαν οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων που συμμετείχαν στη σύσκεψη του περασμένου Σαββάτου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και υπουργικό επιτελείο, στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, που πραγματοποιήθηκε εν όψει της 83ης ΔΕΘ.

Η υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων ήταν ένα από τα θέματα που κυριάρχησαν στην τετράωρη συζήτηση και ο πρωθυπουργός όπως και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος φέρονται, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες, να προσέφεραν ευήκοα ώτα σε όσα τους επεσήμαναν οι επιχειρηματικοί φορείς, ιδιαίτερα για το θέμα της πολύ υψηλής φορολόγησης των υψηλόβαθμων στελεχών των επιχειρήσεων.

Ο κ. Τσίπρας φέρεται επίσης να άκουσε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την πρόταση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος για δημιουργία Γραφείου παρά τω πρωθυπουργώ, το οποίο θα είναι αρμόδιο για την εξωστρέφεια-εξαγωγές, όπως έχουν κάνει άλλες χώρες (Βρετανία, Τουρκία κ.ά.), καθώς επίσης και να «αιφνιδιάστηκε» και να μην ήταν ενήμερος για το θέμα της κατάργησης της νυχτερινής βάρδιας των τελωνειακών υπαλλήλων στην Πύλη 16 του ΟΛΘ, που τέθηκε με έμφαση από τους φορείς, και να ρώτησε με ποιου απόφαση έγινε αυτό - αντιθέτως ο νέος αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Πιτσιόρλας ήταν ενήμερος για το ζήτημα.

Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο κ. Τσακαλώτος, επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», ήταν καθησυχαστικοί όσον αφορά το ζήτημα των μακεδονικών σημάτων, δηλαδή της κατοχύρωσης μέσω ειδικής διαδικασίας που προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή