Γ. Δραγασάκης: Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να μην υπάρξει περικοπή συντάξεων

Κυριακή, 02 Σεπτεμβρίου 2018 09:08
UPD:11:22
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
A- A A+

Η κυβέρνηση θα κάνει «ό,τι περνά από το χέρι της» ώστε να μην υπάρξει περικοπή συντάξεων, δηλώνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, τονίζοντας ότι «η έξοδος από τα μνημόνια πρέπει να έχει -σταδιακά- αντίκρισμα στη ζωή και στην προοπτική των πολιτών, στο εισόδημα και στην απασχόλησή τους».

Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Δραγασάκης κατηγορεί τη Ν.Δ. και το Κίνημα Αλλαγής ότι «έχουν καταστήσει εδώ και μήνες κεντρικό θέμα την περικοπή των συντάξεων» και ότι «στη βάση αυτή οικοδομούν αφήγημα ότι δεν βγήκαμε από τα μνημόνια αλλά έχουμε 4ο μνημόνιο».

«Πιστεύω θα διαψευστούν για μια ακόμη φορά» δηλώνει, προσθέτοντας ότι «καθήκον της κυβέρνησης είναι να κάνει πράξη ότι η έξοδος από τα μνημόνια θα αρχίσει από τώρα να μεταφράζεται σε μια βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών».

«Ο κ. Βάιντμαν, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας, της Μπούντενσμπανκ, ήταν εδώ και έτυχε να παρευρεθώ σε μια ομιλία που έκανε. Ακόμα λοιπόν και ο κ. Βάιτμαν αναγνώρισε ότι είναι επιτυχία το ότι ολοκληρώσαμε τα προγράμματα αλλά ακόμα ο πληθυσμός, ο λαός, η κοινωνία, δεν το έχει αισθανθεί στην καθημερινότητα του. Άρα, θέλω να πω ότι αυτό το οποίο περιγράφω είναι θα έλεγα σήμερα ο κεντρικός στόχος. Αυτός ο στόχος δεν συνάδει με μέτρα όπως είναι η περικοπή των συντάξεων» αναφέρει.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναγνωρίζει ότι «βεβαίως εδώ υπάρχει ένα 'γκρίζο τοπίο' διότι υπό την πίεση τότε, μιας δυσκολίας που προκλήθηκε και από έξω και από μέσα με στόχο να μην κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και να καταρρεύσει ενδεχομένως η κυβέρνηση, υποχρεωθήκαμε τότε να θεσμοθετήσουμε κάποια μέτρα και κάποια αντίμετρα». «Τώρα όμως με τα δεδομένα που έχουμε η προσπάθειά μας θα είναι και θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για αυτό, ούτως ώστε να μην υπάρξει περικοπή συντάξεων» διαβεβαιώνει.

Ο κ. Δραγασάκης σημειώνει ακόμη ότι «η έξοδος από τα μνημόνια δεν είναι μια τυπική διαδικασία αλλά είναι ένα ιστορικό ορόσημο (...) καθώς τελειώνει μια οδυνηρή εποχή και μπαίνουμε σε μια κατάσταση καινούρια». Όπως αναφέρει, η Διεθνής Έκθεση της Θεσσαλονίκης θα δώσει την ευκαιρία στην κυβέρνηση και στον Πρωθυπουργό «να κάνουν ακόμα πιο σαφές και συγκεκριμένο αυτό το νέο μεταμνημονιακό πλαίσιο και φυσικά τις πολιτικές οι οποίες θα εφαρμοσθούν από εδώ και πέρα». «Σχεδιάζουμε με ορίζοντα τετραετίας και δεκαετίας θα έλεγα. Το γεγονός βέβαια ότι έχουμε εκλογές, οπωσδήποτε θα υπάρξουν αναφορές ειδικά και για το 2019, αλλά δεν περιοριζόμαστε σε αυτό. Διότι πολλές δράσεις, πολλές αλλαγές, πολλοί μετασχηματισμοί ή το να πετύχουμε μια σύγκλιση με τα ευρωπαϊκά στάνταρντς από τα οποία έχουμε ξεφύγει λόγω των μνημονίων -όλα αυτά απαιτούν χρόνο σχετικά μακρύ, τέσσερα και σε ορισμένες περιπτώσεις δέκα χρόνια» εξηγεί.

Μετά τη ΔΕΘ, όπως αναφέρει, σειρά θα έχει ο πρoϋπολογισμός, ο οποίος θα αποσαφηνίσει την πολιτική που θα ασκηθεί μέσα στο 2019. «Θα αποσαφηνιστούν κάποια ερωτήματα που υπάρχουν και τίθενται και μετά τον προϋπολογισμό, ο οποίος θα κατατεθεί την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου. Το κυρίαρχο στοιχείο θα είναι η αναπτυξιακή στρατηγική ως ο βασικός άξονας της πολιτικής που θα εφαρμόζεται από εδώ και πέρα» επισημαίνει. Δηλώνει ακόμη ότι από προϋπολογισμούς περικοπών, τώρα από εδώ και πέρα θα μιλάμε για «στοχευμένες φοροελαφρύνσεις, στοχευμένες στηρίξεις των κοινωνικά αδύνατων και του κοινωνικού κράτους». Άλλωστε, όπως συμπληρώνει, «οι δυνατότητες που θα έχουμε το 2019 θα είναι υπαρκτές, οι δυνατότητες που θα έχουμε το 2020 θα είναι ακόμα μεγαλύτερες και οι δυνατότητες που θα έχουμε το 2021 και 2022 ακόμα μεγαλύτερες».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή