Βραζιλία: H πλειοψηφία των δικαστών του Aνωτάτου Εκλογοδικείου ακύρωσε την υποψηφιότητα του Λούλα ντα Σίλβα

Σάββατο, 01 Σεπτεμβρίου 2018 07:22
UPD:15:32
REUTERS/STRINGER
A- A A+

H πλειονότητα των δικαστών του Aνωτάτου Eκλογικού Δικαστηρίου της Βραζιλίας (τέσσερις στους επτά συνολικά) ακύρωσε την υποψηφιότητα του Λούις Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα στις προεδρικές εκλογές της 7ης Οκτωβρίου.

Οι δικαστές μπορούν αναθεωρήσουν την απόφασή τους μετά την ψήφο των δύο τελευταίων δικαστών που ακόμη δεν εκφράστηκαν επ΄αυτού, αλλά χωρίς μια απροσδόκητη εξέλιξη ο 72χρονος πρώην πρόεδρος, ο οποίος είναι φαβορί στις δημοσκοπήσεις αλλά παραμένει φυλακισμένος από τον Απρίλιο για διαφθορά, δεν θα μπορέσει να διεκδικήσει μια τρίτη θητεία. Ωστόσο, άλλες προσφυγές είναι δυνατές, κυρίως ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Το αποτέλεσμα αυτό αναμενόταν, αλλά η ψήφος του δικαστή 'Εντσον Φατσίν, ο οποίος ήταν ο δεύτερος που μίλησε, επέτεινε στιγμιαία την αγωνία. Ο δικαστής στηρίχθηκε σε πρόσφατη σύσταση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών για να υποστηρίξει "το σεβασμό του δικαιώματος του Λούλα να θέσει υποψηφιότητα" όταν εξαντληθούν όλες οι προσφυγές.

EURONEWS
Ωστόσο οι ελπίδες του Λούλα τερματίστηκαν αργά το βράδυ μετά την απόφαση με πλειοψηφία 4 -1 του επταμελούς δικαστηρίου έπειτα από έξι ώρες συζητήσεων.

Ο δικηγόροι του Λούλα είχαν δηλώσει ότι θα προσφύγουν κατά οποιασδήποτε αρνητικής απόφασης στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή