Ε.Ε. - Συστάσεις και παραινέσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Τουρκία

Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2006 20:25
A- A A+

Στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών (αύριο και μεθαύριο) οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των «25» αναμένεται να καλέσουν την Τουρκία να εκπληρώσει εντός του 2006 τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της Ε.Ε., στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής της πορείας, επισημαίνοντας ιδιαίτερα την ανάγκη να διατηρεί η Αγκυρα σχέσεις καλής γειτονίας με όλες τις χώρες - μέλη.

Ειδικότερα, οι «25» αναμένεται να υπογραμμίσουν, μέσω των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, ότι θα πρέπει να αποφεύγεται από την πλευρά της Τουρκίας οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη διαδικασία της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών της με κράτη - μέλη της Ε.Ε..

Επίσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να επισημάνει ότι το Συμβούλιο των Υπουργών θα διασφαλίσει εντός του 2006 την παρακολούθηση της προόδου σε όλα τα θέματα που περιλαμβάνονται στην αντιδήλωση της Ε.Ε. (21 Σεπτεμβρίου 2005) στη μονομερή διακήρυξη της Τουρκίας περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι «25» θα απευθύνουν ακόμη προειδοποίηση στην Τουρκία να συμμορφωθεί με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για την επέκταση του πρωτοκόλλου της τελωνειακής ένωσης στα δέκα νέα κράτη - μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας και να επιταχύνει τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων και εκδημοκρατισμού της χώρας.

Συγκεκριμένα οι «25» αναμένεται να τονίσουν ότι η πλήρης εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου θα αξιολογηθεί το 2006, όπως συμφωνήθηκε στη δήλωση της Ε.Ε. και των κρατών - μελών της στις 21 Σεπτεμβρίου 2005.

Τέλος, η Σύνοδος Κορυφής αναμένεται ακόμη να καταστήσει σαφές ότι οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία -όπως και με κάθε άλλη υποψήφια χώρα- βασίζονται στις ικανότητες της κάθε χώρας και ότι ο ρυθμός με τον οποίο διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις αυτές θα εξαρτηθεί από την πρόοδο που πραγματοποιεί κάθε χώρα στην προετοιμασία για την προσχώρηση, βάσει των απαιτήσεων που θέτει το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο.

ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή