Μεξικό: Σφοδρές συγκρούσεις αστυνομίας, δασκάλων απεργών

Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2006 08:13
UPD:14:43
A- A A+

Χιλιάδες Μεξικανοί αστυνομικοί, κάνοντας εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και ροπάλων, ενεπλάκησαν σε σφοδρές συγκρούσεις με απεργούς δασκάλους που πραγματοποιούσαν πορεία στην Οαξάκα την Τετάρτη, σε νέα επεισόδια μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών, που πολώνουν ακόμη περισσότερο το πολιτικό κλίμα εν όψει των εκλογών του Ιουλίου.

Με την κάλυψη ενός ελικοπτέρου που πετούσε πάνω από τους διαδηλωτές, οι αστυνομικοί επιχείρησαν να απομακρύνουν βίαια τους δασκάλους από την κεντρική πλατεία της πόλης Οαξάκα, όπου πραγματοποιούσαν καθιστική διαμαρτυρία επί τρεις εβδομάδες αξιώνοντας αυξήσεις μισθών και προώθηση αλλαγών στο εκπαιδευτικό σύστημα του Μεξικού.

Αυτόπτες μάρτυρες και τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, ανέφεραν ότι ακούσθηκαν πυροβολισμοί στην διάρκεια των επεισοδίων. Ένας αστυνομικός φέρεται να τραυματίσθηκε στο πόδι από σφαίρα πριν οι δάσκαλοι ξαναπάρουν τον έλεγχο της πλατείας, που είναι δημοφιλής μεταξύ των τουριστών στην γραφική αυτή μεξικανική πόλη.

Ο νομάρχης Ουλίσες Ρουίς διέψευσε την καταγγελία του συνδικαλιστικού οργάνου των εκπαιδευτικών σύμφωνα με το οποίο η αστυνομία σκότωσε τρεις ή τέσσερις ανθρώπους και στην συνέχεια έκρυψε τις σορούς τους. "Να μας πουν πού βίσκονται, διότι ουδείς αστυνομικός γνωρίζει κάτι επ'αυτού και κανένα νοσοκομείο δεν έχει καταγράψει κάτι τέτοιο. Νομίζω ότι πρόκειται για ψέμα", είπε.

Οι 40.000 δάσκαλοι που απεργούν δεσμεύθηκαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και απείλησαν να εμποδίσουν την ψηφοφορία για τις προεδρικές εκλογές. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, εμπόδισαν την είσοδο στους εργαζόμενους του Ομοσπονδιακού Εκλογικού Ινστιτούτου.

Ο Ενρίκε Ρουέδα Πατσέκο, επικεφαλής του συνδικάτου των εκπαιδευτικών, είπε σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό ότι "πρέπει να αντισταθούμε... είμαστε συνηθισμένοι όλα αυτά τα χρόνια στους αγώνες και στις καταπιεστικές κυβερνήσεις".

Τα νέα επεισόδια πολώνουν το πολιτικό σκηνικό εν όψει των προεδρικών εκλογών που πραγματοποιούνται στις 2 Ιουλίου. Ο κεντροαριστερός υποψήφιος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ και ο συντηρητικός Φελίπε Καλδερόν αναμένεται να δώσουν μια σκληρή και αμφίρροπη μάχη, σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές.

Η Οαξάκα, η πρωτεύουσα του ομώνυμου διοικητικού διαμερίσματος, κυβερνάται από το Θεσμικό Επαναστατικό Κόμμα (PRI), ο υποψήφιος του οποίου έρχεται τρίτος στην κούρσα, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Ο Λόπες Ομπραδόρ αναφέρθηκε στην διένεξη για το εκπαιδευτικό λέγοντας "ναι στο διάλογο, ναι στην συναίνεση, ναι στις διαπραγματεύσεις".

Τον Μάιο, σε μια άλλη κινητοποίηση, στην πόλη Σαν Σαλβαδόρ δε Ατένκο, όπου διαδηλωτές αντιτάχθηκαν στην απόφαση εκδίωξης πωλητών λουλουδιών που δεν διέθεταν άδειες, έχασαν την ζωή τους δύο διαδηλωτές, ενώ τον Απρίλιο, δύο εργαζόμενοι στην βιομηχανία του μετάλλου και των ορυχείων έχασαν την ζωή τους σε συγκρούσεις με την αστυνομία που επιχειρούσε να διαλύσει απεργούς διαδηλωτές.

Ο Ρούμπεν Αγκιλάρ, εκπρόσωπος του απερχόμενου προέδρου Βισέντε Φοξ, είπε ότι οι ταραχές στην Οαξάκα δεν αποτελούν σημάδι "πολιτικής αστάθειας" εν όψει των εκλογών. "Η κυβέρνηση δεν θεωρεί ότι αποτελούν ανεπίλυτα προβλήματα, ούτε βέβαια ότι θέτου σε κίνδυνο την εκλογική διαδικασία".

ΠΗΓΗ: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή