ΗΠΑ: Συγχαρητήρια στην ελληνική κυβέρνηση

Για την πρόοδο της χώρας στην καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης προσώπων
Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2006 08:22
UPD:09:35
A- A A+

Ο αρμόδιος του State Department, για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης προσώπων, πρέσβης Τζον Μίλερ, συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση για "τις συνεχείς και συντονισμένες προσπάθειες καταπολέμησης της σύγχρονης αυτής μορφής δουλείας" και εξέφρασε την ελπίδα ότι η σημειωθείσα πρόοδος θα συνεχισθεί με την ενεργότερη εμπλοκή ΜΚΟ, την επιβολή αυστηρών ποινών σε ενόχους διακίνησης και την αποτελεσματικότερη προστασία των θυμάτων, σε συνάντηση που είχε με τον Ελληνα πρέσβη στην Ουάσιγκτον, Αλέξανδρο Μαλλιά.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στη φετινή έκθεση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών όπου η Ελλάδα αναβαθμίσθηκε στην "β' κατηγορία χωρών" (tier 2) από την «β» κατηγορία χωρών υπό επιτήρηση" (tier 2 watch list), για τις δράσεις της στην αντιμετώπιση του φαινομένου.

Ο κ. Μίλερ θα συμμετάσχει σε ημερίδα για τις ευρωπαϊκές δράσεις κατά της παράνομης διακίνησης προσώπων, την οποία η ελληνική πρεσβεία συνδιοργανώνει στην Ουάσιγκτον την 10η Ιουλίου, με την Μεταπτυχιακή Σχολή Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Νωρίτερα, και στο πλαίσιο των τακτικών επαφών του στο Κογκρέσο, ο κ. Μαλλιάς συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Βουλής, Χένρι Χάιντ, με τον οποίο συζήτησε την υποστήριξη που παρέχει η Ελλάδα στις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις των χωρών των Βαλκανίων και της Τουρκίας, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Τουρκία, και την ανάγκη η οποιαδήποτε νέα πρωτοβουλία για την επίλυση του Κυπριακού να είναι προϊόν σοβαρής προετοιμασίας, χωρίς τεχνητά χρονοδιαγράμματα. Ανέπτυξε επίσης την επιχειρηματολογία για την ένταξη και της χώρας μας στο πρόγραμμα visa waiver, που θα επιτρέπει επισκέψεις Ελλήνων στις ΗΠΑ χωρίς θεώρηση διαβατηρίων, όπως ισχύει και με άλλες χώρες της Ε.Ε.

Από την πλευρά του ο κ. Χάιντ αποτίμησε θετικά το επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, καθώς και την ελληνική στρατηγική υποστήριξης της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, ενώ αναφερόμενος στην ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού επεσήμανε την προθυμία των ΗΠΑ να διευκολύνουν την διαδικασία.

Ο ρεπουμπλικάνος βουλευτής εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την συμβολή της Ελλάδας στην αγώνα κατά της τρομοκρατίας, εγκωμίασε την χώρα μας για την άριστη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, ενώ χαρακτήρισε την ελληνική πολιτική για την ομαλή ενσωμάτωση των μεταναστών ως "παράδειγμα προς μίμηση για όλον τον κόσμο".

ΠΗΓΗ: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή