Το χρονικό της περιπέτειας των 875 επιβατών στο «Ελ. Βενιζέλος»

Αίσιο τέλος μετά από μια νύχτα αγωνίας εν πλω, λόγω της φωτιάς που συνεχίζει να καίει στο γκαράζ του πλοίου
Τετάρτη, 29 Αυγούστου 2018 13:07
UPD:14:27
INTIME NEWS/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Το πλοίο, που είχε αναχωρήσει στις 10 χθες βράδυ από Πειραιά με προορισμό τα Χανιά της Κρήτης, με 875 επιβάτες, 140 μέλη πληρώματος, 80 φορτηγά οχήματα και 152 Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα, έπλεε την ώρα εκείνη στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ύδρας, ενώ στην περιοχή έπνεαν άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί έντασης 5-6 Μποφόρ.

A- A A+

Δοκιμασία υπέστησαν τα ξημερώματα οι εκατοντάδες επιβάτες του επιβατηγού-οχηματαγωγού «Ελευθέριος Βενιζέλος», μετά τη φωτιά που εκδηλώθηκε - από αδιευκρίνιστη μέχρι τώρα αιτία - στο γκαράζ 3 των φορτηγών.

Το πλοίο, που είχε αναχωρήσει στις 10 χθες βράδυ από Πειραιά με προορισμό τα Χανιά της Κρήτης, με 875 επιβάτες, 140 μέλη πληρώματος, 80 φορτηγά οχήματα και 152 Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα, έπλεε την ώρα εκείνη στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ύδρας, ενώ στην περιοχή έπνεαν άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί έντασης 5-6 Μποφόρ.

Άμεσα, στις 00.03, ενημερώθηκε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.) του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, που σήμανε συναγερμό. Συγκεκριμένα, κινητοποίησε τις Λιμενικές Αρχές Πειραιά, Σπετσών, Ύδρας, Λαυρίου, Σαρωνικού, Αίγινας, Ναυπλίου, Πόρου, Ραφήνας και Σαλαμίνας προς παροχή συνδρομής. Στην περιοχή έσπευσαν 11 περιπολικά σκάφη του Λιμενικού, στελέχη της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών του Σώματος, ενώ δεσμεύτηκαν τα Ε/Γ-Ο/Γ πλοία «BLUE HORIZON», «ΚΝΩΣΣΟΣ ΠΑΛΛΑΣ», «BLUE STAR I», «BLUE STAR NAXOS» και «ΝΗΣΟΣ ΠΟΡΟΣ», τα φορτηγά πλοία «SEACROWN I» σημαίας Μάλτας, «APUANA D» σημαίας Ιταλίας, «CENTURIUS» σημαίας Marsal Islands, «ERMIONI» Ν.Π. 11995, «YM BUSAN» σημαίας HONG KONG και «SAMANTHA» σημαίας Παναμά. Στην περιοχή επίσης έσπευσαν η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «ΛΗΜΝΟΣ», 9 ρυμουλκά πλοία και 13 ιδιωτικά σκάφη, ενώ τέθηκαν σε ετοιμότητα η Μονάδα Ελικοπτέρων Λιμενικού Σώματος (ΜΕΛΣ), η Μονάδα Αεροπλάνων Λιμενικού Σώματος (ΜΑΛΣ), τέσσερα ελικόπτερα και C130 της Πολεμικής Αεροπορίας κι ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού.

Παράλληλα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, που ειδοποιήθηκε στις 00.17, συνέδραμε με τα πυροσβεστικά πλοιάρια Πούλιος και Κοκκινάκης μαζί με μια ομάδα έξι διασωστών από την 1η Ε.Μ.Α.Κ.

Με απόφαση του πλοιάρχου του «Ελ. Βενιζέλος», το πλοίο επέστρεψε στις 04.05, στο λιμάνι του Πειραιά, συνοδεία περιπολικών σκαφών του Λιμενικού, της φρεγάτας «ΛΗΜΝΟΣ» και των Ε/Γ-Ο/Γ πλοίων. Εκεί έδεσε στο λιμάνι της κρουαζιέρας, στην ακτή Ξαβερίου, ενώ οι επιβάτες παρέμειναν σε δύο σταθμούς συγκέντρωσης, στο πρυμναίο τμήμα του πλοίου, φορώντας τα ατομικά τους σωσίβια.

Στη συνέχεια, με τη χρήση κλίμακας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αποβιβάστηκαν σταδιακά, μέχρι τις 07.00.

Σε ετοιμότητα στο λιμάνι ανέμεναν 30 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με 10 οχήματα, δύο ομάδες 18 διασωστών από την 1η ΕΜΑΚ, καθώς και επτά ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ με μία κινητή μονάδα.

Με την αποβίβαση όλων των επιβατών, άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας εισήλθαν στο πλοίο προκειμένου να κατασβέσουν πλήρως την πυρκαγιά. Σύμφωνα με τον αρχηγό του Σώματος, αντιστράτηγο Βασίλειο Ματθαιόπουλο, πρόκειται για ιδιαίτερα δύσκολη επιχείρηση

Από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Λιμενικού δόθηκε εντολή στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά και στον φορέα διαχείρισης του λιμένα να εφαρμοστεί το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, προς αποφυγή τυχόν ρύπανσης και τέθηκαν σε ετοιμότητα μέτρα απορρύπανσης, ενώ τοποθετήθηκε προληπτικά πλωτό φράγμα περιμετρικά του «Ελ. Βενιζέλος». 

EURONEWS

Από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης του περιστατικού, ενημερώθηκε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και η ηγεσία του Λιμενικού, ενώ στο Ε.Κ.Σ.Ε.Δ. μετέβησαν άμεσα ο αναπληρωτής υπουργός, Νεκτάριος Σαντορινιός, ο αρχηγός του Λιμενικού, αντιναύαρχος Σταμάτιος Ράπτης, οι οποίοι ενημέρωναν διαρκώς τον υπουργό Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Από το Α΄ Λιμενικό Τμήμα του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, που διενεργεί την προανάκριση, απαγορεύτηκε ο απόπλους του «Ελευθέριος Βενιζέλος» μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών και την προσκόμιση βεβαιωτικού διατήρησης κλάσης από τον παρακολουθούντα το πλοίο νηογνώμονα.

«Ευτύχως δεν είχαμε τραυματίες, μονο κάποια μικρά περιστατικά» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός, Νεκτάριος Σαντορινιός, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Όπως είπε ο ίδιος, γίνονται όλες οι ενέργειες για την ολοκλήρωση κατάσβεσης της πυρκαγιάς.

Από την πλευρά της η πλοιοκτήτρια εταιρεία «ΑΝΕΚ Lines» ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι «οι μηχανισμοί πυρόσβεσης του "Ελευθέριος Βενιζέλος" λειτούργησαν άμεσα». Ταυτόχρονα, εξέφρασε ευχαριστίες σε όλους όσοι στάθηκαν στο πλευρό της για την επιτυχή αντιμετώπιση του σημερινού συμβάντος, καθώς και προς όλους τους επιβάτες «για τη συνεργασία, την ψυχραιμία και την κατανόηση που έδειξαν ακολουθώντας τις οδηγίες του πληρώματος».

Όπως ανακοίνωσε η ΑΝΕΚ, που ήδη προώθησε κάποιους επιβάτες με άλλο πλοίο στον προορισμό τους και κάποιους άλλους τους φιλοξενεί σε ξενοδοχεία, για οποιαδήποτε πληροφορία, οι επιβάτες μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα: 210 4197470 και 210 4197420.

Σε ανακοίνωσή του, ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) σημειώνει ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του διέθεσαν άμεσα θέση παραβολής για το πλοίο στον προβλήτα κρουαζιέρας και μάλιστα κοντά στις εγκαταστάσεις της πυροσβεστικής ώστε να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις πυρόσβεσης και ασφαλούς αποβίβασης των επιβατών και των μελών του πληρώματος. Παράλληλα, διέθεσαν ειδική κλίμακα (αεροπορικού τύπου) ώστε να εξασφαλιστεί η ταχύτερη αποβίβαση των επιβατών και άλλα ειδικά μέσα (κλαρκ, κινητό γερανό, μηχανήματα) για την εξυπηρέτηση των απαιτούμενων ενεργειών, λεωφορεία για τη μεταφορά των επιβατών μετά την αποβίβασή τους, καθώς και τον επιβατικό σταθμό «Θεμιστοκλής» για την καταγραφή των αποβιβασθέντων, την παροχή νερού στους επιβάτεςμ ακόμη και ειδικών αμαξιδίων σε ΑΜΕΑ.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή