Βουλγαρία: Επενδύσεις 30 δισ. ευρώ σε υποδομές κατά μήκος της Μ. Θάλασσας

Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2006 13:46
A- A A+

Επενδύσεις ύψους 30 εκατ. ευρώ, για την κατασκευή νέων υποσταθμών κατά μήκος των ακτών της Μαύρης Θάλασσας, θα πραγματοποιήσει στη διετία 2006-2007 η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (NEK) της Βουλγαρίας, προκειμένου να καλύψει την αυξημένη ζήτηση, που προκύπτει από τις αφίξεις χιλιάδων τουριστών στα θέρετρα της περιοχής κατά τους θερινούς μήνες. Το πρόβλημα επιδεινώνει η έλλειψη πηγών ενέργειας για τα νέα κτίρια, που οικοδομούνται εκεί.

Η χαμηλή τάση στην περιοχή κατά τη θερινή περίοδο - μέχρι και 150 Volt αντί για 220 - αποτελεί το πρόβλημα που η NEK επιδιώκει να λύσει με τις νέες επενδύσεις, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο "BTA". Έτσι, στο πλαίσιο του νέου επενδυτικού προγράμματος της εταιρίας, το οποίο ανακοίνωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Μαρντίκ Παπαζιάν, θα προχωρήσει η ανακατασκευή του ήδη υφιστάμενου υποσταθμού στην περιοχή της "Χρυσής Ακτής" (Golden Sands), ενώ θα κατασκευαστούν νέοι στα θέρετρα "Sunny Beach", Ομπζόρ και Σοζοπόλ, καθώς επίσης και στο χειμερινό τουριστικό προορισμό του Παμπόροβο.

"Υποχρέωση της NEK είναι να κατασκευάσει τους υποσταθμούς, καθένας από τους οποίους κοστίζει γύρω στα 4 με 5 εκατ. ευρώ. Από εκεί και πέρα, οι εταιρίες διανομής είναι υπεύθυνες για την ανάπτυξη και επέκταση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας", διευκρίνισε ο κ. Παπαζιάν. ¶λλωστε, η ανάπτυξη των υποσταθμών και η αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκύψει κατά περιπτώσεις με την παροχή ρεύματος χαμηλής ποιότητας, αποτελούν απαίτηση και της Κρατικής Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και Υδάτων (SEWRC).

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της SEWRC Κονσταντίν Σουσόλοφ, το πρόβλημα με την παροχή ρεύματος χαμηλής ποιότητας είναι εντονότερο στο νοτιότερο τμήμα των ακτών της Μαύρης Θάλασσας και στις περιοχές του Πλόβντιβ (Φιλιππούπολη) και του Ασένοβγκραντ (στη νότια Βουλγαρία). Το πρόστιμο που καλούνται να πληρώσουν όσες εταιρίες παρέχουν ρεύμα χαμηλής ποιότητας κυμαίνεται μεταξύ 15.000 και 500.000 λέβα (250.000 ευρώ), αλλά, όπως ανακοίνωσε ο κ. Σουσούλοφ, στις παραβάτριες θα δοθεί πίστωση χρόνου ώστε να λάβουν μέτρα (δε θα επιβληθούν πρόστιμα μέχρι το 2007).

Η χαμηλή τάση έχει ήδη προκαλέσει καταστροφές στην περιουσία εγχώριων καταναλωτών ενέργειας, οι οποίοι - κατά τον κ.Σουσούλοφ - έχουν ήδη αποζημιωθεί, σχεδόν στο σύνολό τους. Σύμφωνα με το "ΒΤΑ", το περιφερειακό δικαστήριο της Βάρνας πρόκειται να εξετάσει αύριο, Παρασκευή, προσφυγές κατοίκων 130 οικισμών της Μαύρης Θάλασσας κατά της βουλγαρικής εταιρίας διανομής ηλεκτρικής ενέργειας για ζημίες που υπέστησαν από παροχή ρεύματος χαμηλής ποιότητας.

ΠΗΓΗ: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή