Ενημέρωση ευρωπαίων εταίρων και Όλι Ρεν για τα ελληνοτουρκικά από Γ. Παπανδρέου

Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2006 15:02
A- A A+

Για τις πρόσφατες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ειδικότερα για την ένταση στο Αιγαίο μετά το τραγικό συμβάν ανατολικά της Καρπάθου που είχε ως αποτέλεσμα το χαμό του έλληνα πιλότου Κώστα Ηλιάκη, ενημέρωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, την ομάδα υψηλού επιπέδου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, αρμόδια για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας που συνεδρίασε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Στην ομάδα αυτή, στην οποία ο κ. Παπανδρέου συμπροεδρεύει με τον πρώην πρόεδρο της Φινλανδίας Πάαβο Λίπονεν, έγινε επίσης ανταλλαγή απόψεων με τον αρμόδιο για την διεύρυνση της Ε.Ε. Επίτροπο Ολι Ρεν για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

Σε δηλώσεις του ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε ότι ενημέρωσε τα μέλη της ομάδας για την τηλεφωνική συνομιλία που είχε χθες με τον πρόεδρο της Κύπρου Τάσσο Παπαδόπουλο και τις σκέψεις του τελευταίου για το διάλογο μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε την ανάγκη να προωθηθεί αυτός ο διάλογος με ουσιαστικό τρόπο, ως προετοιμασία μιας νέας πρωτοβουλίας του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Αναν για την επίλυση του Κυπριακού.

Σε ό,τι αφορά στην Τουρκία, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε την απόλυτη ανάγκη να συμμορφωθεί η Αγκυρα με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής της πορείας.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε επίσης την ανάγκη εφαρμογής του πρωτοκόλλου της τελωνειακής ένωσης και να διατηρεί η Τουρκία σχέσεις καλής γειτονίας με όλες τις χώρες,συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, αλλά και να υπάρχει προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη γειτονική χώρα.

Ο Γιώργος Παπανδρέου αφού εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι αυτές οι εισηγήσεις θα υιοθετηθούν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., επεσήμανε ότι το πρόβλημα είναι ότι αυτά έπρεπε να είχαν γίνει πράξη εδώ και δύο χρόνια:

«Εχουμε χάσει πολύ χρόνο και όσο και αν σήμερα επισπεύδει η ελληνική κυβέρνηση, πρόκειται για χαμένο διαπραγματευτικό χρόνο», παρατήρησε ο κ. Παπανδρέου τονίζοντας την ανάγκη χάραξης μιας νέας εθνικής στρατηγικής. Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, αυτή η νέα στρατηγική δεν θα πρέπει να αφήσει τις σχέσεις Ε.Ε. - Τουρκίας να περάσουν σε στασιμότητα και θα μπορούσε να γίνει πράξη στη Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι το Δεκέμβριο, συμβάλοντας έτσι στην ουσιαστική διευθέτηση μεγάλων ζητημάτων μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και Κύπρου. Ως παράδειγμα αυτής της νέας στρατηγικής -πρόσθεσε- θα μπορούσε να αξιοποιηθεί η νέα συζήτηση που γίνεται για την δυνατότητα απορρόφησης νέων χωρών - μελών στην Ε.Ε. Στο πλαίσιο αυτό, ο Γιώργος Παπανδρέου πρότεινε να μπει ο σεβασμός της καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου ως σημαντικό κριτήριο σε αυτή τη δυνατότητα απορρόφησης νέων μελών, καθώς, όπως είπε, αυτό θα είχε μεγάλη σημασία για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και για τα Βαλκάνια.

Κατά τη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας του ΕΣΚ, ο Επίτροπος Ολι Ρεν αναφερόμενος στην Τουρκία, υπογράμμισε πως θα πρέπει να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της Ε.Ε., εφαρμόζοντας το πρωτόκολλο της τελωνειακής ένωσης και να επιταχύνει τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων.

Το απόγευμα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα λάβει μέρος στις εργασίες της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή