ΟΗΕ - Απόπειρα αναβάθμισης της τουρκοκυπριακής πλευράς από ΗΠΑ και Βρετανία

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας το σχέδιο ψηφίσματος για Κύπρο - Κυπριακό
Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2006 16:55
A- A A+

Το Συμβούλιο Ασφαλείας (Σ.Α.) των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να εγκρίνει ομόφωνα αργά απόψε (ώρα Ελλάδας) ψήφισμα με το οποίο θα ανανεώνεται για άλλους έξι μήνες η θητεία της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο. Επίσης, θα επαναλαμβάνεται η στήριξη των μελών του Σώματος στις προσπάθειες του γενικού γραμματέα για δικοινοτικές συζητήσεις επί τεχνικών θεμάτων, αλλά και για συνολική λύση του Κυπριακού.

Για τη διαμόρφωση του τελικού σχεδίου ψηφίσματος, το οποίο ετοίμασε η βρετανική αντιπροσωπεία, προηγήθηκαν έντονες διαβουλεύσεις για δέκα μέρες, ενώ στο τελικό κείμενο, το Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζει τη λύπη του γιατί «το χάσμα μεταξύ λόγων και έργων παραμένει πολύ μεγάλο για να ξεκινήσει ο Γενικός Γραμματέας την αποστολή των καλών του υπηρεσιών».

ΗΠΑ και Βρετανία επιχείρησαν να αναβαθμίσουν την τουρκοκυπριακή πλευρά ως χωριστή οντότητα και όχι ως κοινότητα, αλλάζοντας συγκεκριμένες ορολογίες που θα μπορούσαν να ερμηνευτούν ως διαφοροποίηση της αποστολής των καλών υπηρεσιών του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ. Στην προσπάθεια αυτή αντιτάχθηκαν Ρωσία, Γαλλία και Κίνα, καθώς και μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Το τελικό κείμενο κρίνεται ότι κινείται μέσα στην τακτική των «ίσων αποστάσεων».

Πιο αναλυτικά το σχέδιο ψηφίσματος περιλαμβάνει τα εξής:

Το Συμβούλιο Ασφαλείας καλωσορίζει την έκθεση του Γενικού Γραμματέα της 23ης Μαΐου 2006 για την επιχείρηση των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο και επαναλαμβάνει την πρόσκληση προς τα μέρη να αποτιμήσουν και να αντιμετωπίσουν το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων με την απαραίτητη επιτακτικότητα και σοβαρότητα, και καλωσορίζει την επανέναρξη των δραστηριοτήτων της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) από τον Αύγουστο του 2004, όπως και το διορισμό από το Γενικό Γραμματέα του τρίτου μέλους, το οποίο θα αρχίσει τα καθήκοντά του τον Ιούλιο του 2006.

Το ΣΑ σημειώνει ότι η κυβέρνηση της Κύπρου συμφώνησε, υπό το πρίσμα των συνθηκών που επικρατούν στο νησί, ότι είναι απαραίτητη η διατήρηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ πέραν της 15ης Ιουνίου 2006.

Σημειώνει ακόμη την εκτίμηση του Γενικού Γραμματέα ότι οι συνθήκες ασφαλείας στο νησί συνεχίζουν να παραμένουν σταθερές και ότι η κατάσταση κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός παραμένει ήρεμη, και εκφράζει την ελπίδα ότι θα υπάρξει μείωση του συνολικού αριθμού των περιστατικών στα οποία εμπλέκονται οι δύο πλευρές.

Το ΣΑ παροτρύνει και τις δύο πλευρές να αποφύγουν οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της έντασης και, υπό αυτό το πρίσμα, σημειώνει με ανησυχία διαδοχικές εξελίξεις στην περιοχή της Δερύνειας, την αύξηση της αυθαίρετης ανοικοδόμησης κτιρίων για εμπορική και προσωπική χρήση στην ουδέτερη ζώνη, τις εξελίξεις σε συγκεκριμένα σημεία ελέγχου του 4ου Τομέα, συμπεριλαμβανομένων των νέων περιορισμών στην ελεύθερη διακίνηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, και ενθαρρύνει και τις δύο πλευρές να εμπλακούν σε διαβουλεύσεις με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ για την οριοθέτηση της νεκρής ζώνης και το σεβασμό της εντολής και των επιχειρήσεων της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στη νεκρή ζώνη.

Στη συνέχεια, το ΣΑ εκφράζει τη λύπη του γιατί το χάσμα μεταξύ λόγων και έργων παραμένει πολύ μεγάλο για να ξεκινήσει ο Γενικός Γραμματέας την αποστολή των καλών του υπηρεσιών και προτρέπει να υπάρξει πρόοδος στην κατεύθυνση της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για μια συνολική διευθέτηση.

Στο πλαίσιο αυτό, καλωσορίζει τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα να ενθαρρύνει ανανεωμένες δικοινοτικές επαφές και τη συμφωνία σε πρόταση για εγκαθίδρυση ενός μηχανισμού διακοινοτικών συζητήσεων σε τεχνικό επίπεδο, όπως και τη συμφωνία και των δύο ηγετών να συναντηθούν με την ευκαιρία της εγκατάστασης του τρίτου μέλους της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων στην Κύπρο.

Οσον αφορά την Ειρηνευτική Δύναμη στο νησί, ανανεώνει τη θητεία της για άλλους έξι μήνες, μέχρι την 15η Δεκεμβρίου και καλωσορίζει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο θέμα της αποναρκοθέτησης, κυρίως στην περιοχή της Λευκωσίας, εκφράζοντας έντονη υποστήριξη στις προσπάθειες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για επέκταση της επιχείρησης αποναρκοθέτησης στα ναρκοπέδια των τουρκικών δυνάμεων, στο υπόλοιπο της νεκρής ζώνης.

Τα μέλη του ΣΑ δεν παραλείπουν, όπως πάντα, να συμφωνήσουν με τη θέση του ΓΓ σχετικά με την ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες των Ηνωμένων Εθνών προς τις κυβερνήσεις της Κύπρου και της Ελλάδας για τις εθελοντικές τους εισφορές στη χρηματοδότηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και τα αιτήματά του για επιπλέον εθελοντικές εισφορές από άλλες χώρες και οργανισμούς.

Το ΣΑ επαναβεβαιώνει όλα τα σχετικά ψηφίσματα για την Κύπρο και ιδιαίτερα το 1251(1999), καθώς και τα μεταγενέστερα, εκφράζοντας την πλήρη υποστήριξη στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ, συμπεριλαμβανομένης της εντολής της στην ουδέτερη ζώνη. Δεν παραλείπει και πάλι να καλέσει την τουρκοκυπριακή πλευρά και τις τουρκικές δυνάμεις να αποκαταστήσουν το στρατιωτικό στάτους κβο στα Στροβίλια που προϋπήρχε της 30ής Ιουνίου 2000.

Τέλος, το ΣΑ ενθαρρύνει ενεργή συμμετοχή σε δικοινοτικές συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο, υπό την αιγίδα του Ειδικού Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα, στον οποίο εκφράζει την πλήρη του υποστήριξη, και ζητά από το Γενικό Γραμματέα να υποβάλει έκθεση για την εφαρμογή αυτού του ψηφίσματος μέχρι την 1η Δεκεμβρίου 2006.

ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή