Εμμένουν στις καταλήψεις, παρά την κυβερνητική αναδίπλωση

Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2006 17:27
UPD:17:42
A- A A+

Παρά τη διαβεβαίωση της υπουργού Παιδείας ότι το προσχέδιο του νέου νόμου πλαισίου για τα ΑΕΙ θα δοθεί στη δημοσιότητα την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να αρχίσει ο διάλογος ενώ θα κατατεθεί στην ολομέλεια της Βουλής το φθινόπωρο, φοιτητές και πανεπιστημιακοί εμμένουν σε καταλήψεις και απεργία, με συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις, σήμερα, στα οποία συμμετέχει και η ΟΛΜΕ, που έχει κηρύξει τρίωρη στάση εργασίας.

Στην Αθήνα το συλλαλητήριο, που άρχισε στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου, ολοκληρώθηκε γύρω στις 3 μ.μ., ενώ ομάδα νεαρών που είχε παρεισφρήσει στην πορεία των φοιτητών, η οποία κατευθύνεται στο Πάντειο Πανεπιστήμιο όπου θα συνεδριάσει το Συντονιστικό Οργανο των Σχολών υπό κατάληψη, προξένησε εκτεταμένες φθορές σε τράπεζες, καταστήματα και αυτοκίνητα επί της Λ. Συγγρού, αλλά και στην πλατεία Συντάγματος.

Στη Θεσσαλονίκη καθηγητές και φοιτητές συγκεντρώθηκαν στο χώρο του Πολυτεχνείου και στη συνέχεια με πορεία κατευθύνθηκαν στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Στην πορεία συμμετείχε και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, το οποίο είχε κηρύξει τρίωρη στάση εργασίας από ως τις 3 το μεσημέρι.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, Συντονιστής Μορφωτικών Υποθέσεων Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ δήλωσε: «Τριακόσια ενενήντα έξι τμήματα υπό κατάληψη, καθώς και νέες, μαζικότατες κι επινίκιες πορείες των φοιτητών με πολλά μηνύματα, όχι μόνο ως προς τα εκπαιδευτικά θέματα. Και απέναντι σε όλα αυτά, μια ηττημένη κυβέρνηση που αναδιπλώθηκε διαδικαστικά και τώρα θα διασυρθεί και επί της ουσίας. Η κυβέρνηση απέτυχε οριστικά στην πολιτική της για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ. Πέτυχε, βέβαια, να ενώσει εναντίον της όλους τους νέους.

«Ούτε βήμα πίσω. Καμία αυταπάτη. Αυτό που χρειάζεται λοιπόν τώρα, είναι δίπλα στον φοιτητικό - σπουδαστικό αγώνα, να αναπτυχθεί ο γενικός πολιτικός αγώνας της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού. Να μην έρθει το νομοσχέδιο», δήλωσε η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ενώ σε ερώτηση «για τις δηλώσεις του Προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας Θ. Βερέμη περί «νταήδων» και «αιώνιων φοιτητών» που βγαίνουν στους δρόμους», απάντησε: «Ο κ. Βερέμης απέδειξε ότι δεν είναι μόνο ένας αντιδραστικός καθηγητής. Απέδειξε ότι δεν ξέρει στοιχειωδώς να φέρεται με μια επιστημονική κουλτούρα».

«Ο διάλογος είναι ανοικτός. Εχω ακούσει πολλά ψέματα. Σημασία έχει η Παιδεία. Υπάρχουν διαφωνίες, επίκεντρο της Δημοκρατίας είναι η διαφωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός Παιδείας, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/06/15/1203248.htm .

Η κυβέρνηση έφερε τα πανεπιστήμια στα πρόθυρα της διάλυσης, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης.

Η κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία στην εξεύρεση λύσεων, στη βάση της συναίνεσης, στα μεγάλα θέματα της Παιδείας, δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, προσθέτοντας ότι γι' αυτό το λόγο έχει κάνει διάλογο σε εύρος και σε βάθος.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις Βερέμη, ο κ. Αντώναρος είπε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει τη γνώμη του, πόσο μάλλον ένας ακαδημαϊκός δάσκαλος διεθνούς βεληνεκούς. Και πρόσθεσε ότι αλοίμονο αν στη δημοκρατία δεν μπορεί να πει κανείς τη γνώμη του με τον τρόπο που ο ίδιος προκρίνει.

Ο κ. Αντώναρος είπε ότι έχουν προηγηθεί είκοσι συναντήσεις εκπροσώπων του Υπουργείου Παιδείας με αντιπροσωπείες φοιτητών και επιστημόνων και πρόσθεσε ότι με την κατάθεση του προσχεδίου του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί η συζήτηση, για την οποία δεν υπάρχει χρονικός ορίζοντας, ενώ υπογράμμισε ότι ευθύνη έχουν και εκείνοι που καλούνται να προσέλθουν στο διάλογο.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το αν σημειώθηκε κυβερνητική "αναδίπλωση υπό την πίεση των καταλήψεων", ο κ. Αντώναρος είπε ότι η κυβέρνηση δεν πήρε τίποτε πίσω, ενώ σχετικά με τις δηλώσεις του Υπουργού Δημόσιας Τάξης Βύρωνα Πολύδωρα για τους άνδρες των ΜΑΤ, τους οποίους χαρακτήρισε "σάκους του μποξ", ο κ. Αντώναρος είπε ότι η ελληνική αστυνομία έχει αμυντική τοποθέτηση, αποστολή της είναι να περιφρουρεί τις ζωές και τις περιουσίες και να φροντίζει να τηρείται ο νόμος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή