Πέθανε ο θεατρικός συγγραφέας Νιλ Σάιμον

Κυριακή, 26 Αυγούστου 2018 19:18
UPD:20:07
A- A A+

Ο Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας και σεναριογράφος Νιλ Σάιμον (Neil Simon), ένας από τους κορυφαίους συγγραφείς της κωμωδίας στην αμερικανική λογοτεχνική ιστορία, πέθανε σε ηλικία 91 ετών.

Ο σπουδαίος συγγραφέας, ο οποίος αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας -έπασχε και από Αλτσχάιμερ-  απεβίωσε νωρίς το πρωί της Κυριακής σε νοσοκομείο του Μανχάταν, έπειτα από επιπλοκές που του προκάλεσε πνευμονία. 

Γεννημένος στις 4 Ιουλίου του 1927, στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης, υπήρξε ένας εκ των πλέον επιτυχημένων και προβεβλημένων θεατρικών συγγραφέων στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. 

Είχε γράψει πάνω από τριάντα θεατρικά έργα και σχεδόν ίδιο αριθμό σενάρια ταινιών. Μεταξύ των θεατρικών έργων του που έγιναν και ταινίες είναι τα «Παράξενο ζευγάρι», «Γλυκιά Τσάριτι», «Κορίτσι του αποχαιρετισμού», «Γυμνοί στο πάρκο», «Οι αιχμάλωτοι της 2ης λεγεώνας», «Παίζουν το τραγούδι μας», «Φήμες» «Σαν τον παλιό καλό καιρό» κ.ά.

Ο εμβληματικός Αμερικανός συγγραφέας είχε κάνει τέσσερις γάμους. Ο τελευταίος ήταν με την Ελέιν Τζόις, με την οποία παντρεύτηκε το 1999. Νωρίτερα είχε παντρευτεί τις Ντάιαν Λάντερ (1990-1998), Μάρσα Μέισον (1973-1983) και τη Τζόαν Μπάιμ (1953-1973). Είχε αποκτήσει τρεις κόρες -τη Νάνσι, την Έλεν και τη Μπριν.

Ο Νιλ Σάιμον με τη σύζυγό του Ελέιν Τζόις

Βραβεύτηκε με τέσσερα βραβεία Tony, με ένα Πούλιτζερ και με το βραβείο «Mark Twain».

Προτεινόμενα για εσάς