Ιράν: Το κοινοβούλιο έδειξε την πόρτα της εξόδου στον ΥΠΟΙΚ

Κυριακή, 26 Αυγούστου 2018 13:24
UPD:13:26
REUTERS/LUCAS JACKSON

Ακόμη ένα πλήγμα για την κυβέρνηση του Χασάν Ρουχανί, που έχει να αντιμετωπίσει τις κυρώσεις των ΗΠΑ και μία μεγάλη οικονομική κρίση. 

A- A A+

Το ιρανικό κοινοβούλιο ψήφισε σήμερα υπέρ της απομάκρυνσης του υπουργού Οικονομικών Υποθέσεων Μασούντ Καρμπασιάν από το αξίωμά του, μετά την κατακόρυφη υποτίμηση του ριάλ, την μαζική έξοδο των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και εν γένει την αδυναμία της κυβέρνησης να περιορίσει τον αντίκτυπο των αμερικανικών κυρώσεων. 

Ο Καρμπασιάν καταψηφίστηκε από 137 βουλευτές ενώ 121 ψήφισαν υπέρ του και δύο απείχαν. Είναι ο δεύτερος υπουργός που απομακρύνεται από το αξίωμά του με απόφαση του κοινοβουλίου από τις αρχές του μήνα αφού στις 8 Αυγούστου είχε απολυθεί και ο υπουργός Εργασίας Αλί Ραμπί. Τον περασμένο μήνα είχε καρατομηθεί και ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας.

Πρόκειται για ακόμη ένα πλήγμα στην κυβέρνηση του Χασάν Ρουχανί, που καλείται να αντιμετωπίσει μία οξεία οικονομική κρίση, την ώρα που προσπαθεί παράλληλα να πείσει τους Ευρωπαίους και άλλες μεγάλες δυνάμεις να συνεχίσουν να στηρίζουν την πολυμερή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα, από την οποία αποσύρθηκαν οι ΗΠΑ. 

Η πρόσφατη απόφαση της Ε.Ε. για βοήθεια ύψους περίπου 18 εκατ. ευρώ στην ισλαμική δημοκρατία, πυροδότησε την οργισμένη αντίδραση των ΗΠΑ, ενώ κρίνεται ανεπαρκής από το ίδιο το Ιράν, που μάχεται εδώ και χρόνια με τον υψηλό πληθωρισμό και την ανεργία. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή