Περίπου 3.000 Βενεζουελάνοι περνούν κάθε μέρα τα σύνορα του Περού

Σάββατο, 25 Αυγούστου 2018 22:52
UPD:22:55
REUTERS/DOUGLAS JUAREZ

Η κυβέρνηση του Περού αποφάσισε να αυστηροποιήσει τους όρους εισόδου στη χώρα, θέτοντας ως απαραίτητη προϋπόθεση την κατοχή διαβατηρίου.

A- A A+

Σε όξυνση βρίσκεται το μεταναστευτικό ζήτημα στα σύνορα Εκουαδόρ-Περού, όπου περίπου 3.000 μετανάστες από τη Βενεζουέλα συρρέουν κάθε μέρα, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα του Μαδούρο.

Η κυβέρνηση του Περού αποφάσισε να αυστηροποιήσει τους όρους εισόδου στη χώρα, θέτοντας ως απαραίτητη προϋπόθεση την κατοχή διαβατηρίου.

Στη Βενεζουέλα η έκδοση διαβατηρίου θεωρείται… σχεδόν πολυτέλεια, καθώς οι δημόσιες υπηρεσίες υπολειτουργούν, ενώ το χαρτί αποτελεί είδος προς εξαφάνιση.

Ωστόσο, το Περού επιτρέπει την είσοδο σε όσους στερούνται διαβατηρίου, αλλά καταθέτουν αίτημα υπαγωγής σε καθεστώς πρόσφυγα.

Το Εκουαδόρ, από την πλευρά του, έχει ναυλώσει δωρεάν λεωφορεία για τη μεταφορά των Βενεζουελάνων από τα σύνορα με την Κολομβία στα σύνορα με το Περού.

Οι κάτοικοι της Βενεζουέλας «βλέπουν» στη Λίμα τη Γη της Επαγγελίας, χάρη στις ευοίωνες προοπτικές της εθνικής οικονομίας, η οποία βρίσκεται σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης..

Κάθε μέρα, σύμφωνα με τις επίσημες αρχές, στα σύνορα Περού-Εκουαδόρ συρρέουν 2.500-3.000 άτομα, αριθμός ο οποίος αναμένεται να αυξηθεί τις προσεχείς ημέρες.

Άλλωστε, η κυβέρνηση της Λίμα αναμένεται να υποδεχθεί περίπου 100.000 πρόσφυγες από τη Βενεζουέλα τις επόμενες εβδομάδες, με τον συνολικό αριθμό να εκτιμάται ότι θα αγγίξει το μισό εκατομμύριο.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 2,3 εκατ. Βενεζουελάνων διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό, εκ των οποίων οι 1,6 εκατ. εγκατάλειψαν τη χώρα τα τελευταία τρία χρόνια, εν μέσω της κορύφωσης της οικονομικής κρίσης.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, AFP

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή