Ναυάγησε η πρόταση Ερντογάν για τετραμερή στη Συρία;

Ποιες οι γαλλικές ενστάσεις
Σάββατο, 25 Αυγούστου 2018 07:10
UPD:07:13
REUTERS/HANDOUT

Turkish President Tayyip Erdogan addresses parliamentarians from his ruling AK Party (AKP) during a meeting at the parliament in Ankara, Turkey July 24, 2018. Cem Oksuz/Presidential Palace/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVE.

A- A A+

Σε ναυάγιο φαίνεται ότι οδηγείται η πρωτοβουλία του Τούρκου προέδρου για μία τετραμερή Σύνοδο Κορυφής για το φλέγον ζήτημα της Συρίας.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, σε μία περίοδο κλιμάκωσης της έντασης με τις ΗΠΑ και σοβαρών κλυδωνισμών για την οικονομία του, είχε θελήσει να δώσει ώθηση στο ηγετικό προφίλ του με μία κίνηση, που θα τον εμφάνιζε σε ρόλο συντονιστή των εξελίξεων στη διεθνή σκηνή και θα έστελενε το μήνυμα στην Ουάσιγκτον ότι μπορεί να συγκροτήσει διεθνείς συμμαχίες. 

Ο Τούρκος πρόεδρος είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα ότι σχεδιαζόταν Σύνοδος με τη συμμετοχή των ηγετών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας, στις 7 Σεπτεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη. Ωστόσο πηγές της γαλλικής προεδρίας δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ότι αυτή δεν πρόκειται να γίνει. 

Σύμφωνα με τις πηγές, δεδομένων των διαφωνιών, που εξακολουθούν να υπάρχουν μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων για το μέλλον της Συρίας και του καθεστώτος Άσαντ, θα ήταν πολύ πρόωρη μία συνάντηση σε επίπεδο κορυφής. 

Πληροφορίες θέλουν το Παρίσι να ζητεί εγγυήσεις για κατάπαυση του πυρός, αλλά και προώθηση πολιτικών μεταρρυθμίσεων στην ατζέντα της Συνόδου, πριν πει το ναι για τη συμμετοχή του. 

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή