Συνεχίζεται η πολιτική διαμάχη για τους μετανάστες του «Diciotti»

Παρασκευή, 24 Αυγούστου 2018 18:50
UPD:19:01
REUTERS/ANTONIO PARRINELLO
A- A A+

Άκαρπη απέβη η συνάντηση μεταξύ δέκα κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες στο θέμα της διαμάχης που έχει προκύψει προσφάτως για το μεταναστευτικό, καθώς δεν επιτεύχθηκε συμφωνία σχετικά με την αποβίβαση των προσφύγων και μεταναστών από το πλοίο «Diciotti».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Reuters, «η Ιταλία άσκησε πιέσεις για την επίτευξη μιας λύσης για το "Diciotti", όμως το θέμα αυτό δεν ήταν το σημαντικότερο για τους υπόλοιπους, οι οποίοι ήθελαν να συζητήσουν κυρίως σχετικά με διαρθρωτικές λύσεις για τα πλοία που διαπλέουν τη Μεσόγειο. Επομένως, δεν υπήρξε συμφωνία».

Νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε διαμηνύσει πως είναι αποφασισμένη να τηρήσει μέχρι κεραίας τους κανόνες που ισχύουν για τη μετανάστευση, καθιστώντας σαφές ότι δεν πρόκειται να υποκύψει σε απειλές, όπως αυτές που διατυπώθηκαν από τον αντιπρόεδρο της ιταλικής κυβέρνησης.

Ο Λουίτζι ντι Μάιο προανήγγειλε «σκληρή γραμμή» απέναντι στην Κομισιόν για το ζήτημα της κατανομής των 150 μεταναστών που παραμένουν εγκλωβισμένοι στο πλοίο «Diciotti» απειλώντας ακόμη και με αναστολή της χρηματοδότησης.

«Προτεραιότητά μας είναι η εξεύρεση λύσης για τους ανθρώπους που βρίσκονται πάνω στο πλοίο. Σε αυτό επικεντρωνόμαστε και σε αυτό εκτιμάμε ότι θα έπρεπε να επικεντρώνονται όλοι», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αλεξάντερ Βίντερσταϊν σε συνέντευξη Τύπου.

«Ας αφήσουμε κατά μέρους τις απειλές. Δεν βοηθούν και δεν θα μας φέρουν πιο κοντά σε μία λύση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μία κοινότητα με νόμους και λειτουργεί βάσει αυτών και όχι με απειλές», πρόσθεσε ο Βίντερσταϊν.

Καθηλωμένο το πλοίο «Diciotti»

Περίπου 150 ενήλικες μετανάστες παραμένουν στο πλοίο της ιταλικής ακτοφυλακής «Diciotti» που έφθασε στο λιμάνι της Κατάνης τη Δευτέρα, με την Ιταλία να επιμένει πως άλλες χώρες της Ε.Ε. πρέπει να μοιραστούν μεταξύ τους τούς μετανάστες.

Για αυτό τον λόγο εκπρόσωποι περίπου δώδεκα χωρών μελών, μεταξύ των οποίων της Ιταλίας, της Μάλτας, της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Αυστρίας, συναντήθηκαν προκειμένου να συζητήσουν την αποβίβαση των μεταναστών από το σκάφος.

Σύμφωνα με τον Ιταλό γερουσιαστή Νταβίντε Φαραόνε του Δημοκρατικού Κόμματος ορισμένοι από τους μετανάστες άρχισαν την Παρασκευή απεργία πείνας.  

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters, DPA

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή