Ικανοποίηση σε Αθήνα και Λευκωσία από το κείμενο των «25» για την Τουρκία

Η Τουρκία καλείται να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της εντός του 2006 και να έχει καλές σχέσεις με όλα τα κράτη-μέλη
Παρασκευή, 16 Ιουνίου 2006 14:05
UPD:15:32
A- A A+

Ικανοποιητικό κρίνεται για την Ελλάδα και την Κύπρο το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής στο σημείο όπου αναφέρεται στην Τουρκία. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των «25» καλούν την Τουρκία να εκπληρώσει εντός του 2006 τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της Ε.Ε. στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής της πορείας, επισημαίνοντας ιδιαίτερα την ανάγκη να διατηρεί η Αγκυρα σχέσεις καλής γειτονίας με όλες τις χώρες - μέλη.

Επιπρόσθετα, στο τελικό κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, που αναμένεται να εγκριθεί, οι «25» υπογραμμίζουν ότι θα πρέπει να αποφεύγεται, από την πλευρά της Τουρκίας, οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη διαδικασία της ειρηνικής διευθέτησης των διαφορών της με κράτη - μέλη της Ε.Ε..

Επίσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επισημαίνει ότι το Συμβούλιο (των Υπουργών) θα διασφαλίσει εντός του 2006 την παρακολούθηση της προόδου σε όλα τα θέματα που περιλαμβάνονται στην αντιδήλωση της Ε.Ε. (21 Σεπτεμβρίου 2005) στη μονομερή διακήρυξη της Τουρκίας περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι «25» απευθύνουν ακόμη προειδοποίηση στην Τουρκία να συμμορφωθεί με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για την επέκταση του πρωτοκόλλου της τελωνειακής ένωσης στα δέκα νέα κράτη - μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας και να επιταχύνει τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων και εκδημοκρατισμού της χώρας.

Συγκεκριμένα, οι «25» μέσα από τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, τονίζουν ότι η πλήρης εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου θα αξιολογηθεί το 2006, όπως συμφωνήθηκε στη δήλωση της Ε.Ε. και των κρατών - μελών της στις 21 Σεπτεμβρίου 2005. Επισημαίνεται ακόμη ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξετάσει την πρόοδο που θα γίνει στο πλαίσιο της διαδικασίας εναρμόνισης της Τουρκίας προς το κοινοτικό κεκτημένο, ενώ παράλληλα καλωσορίζει και την έναρξη των ουσιαστικών ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με την Τουρκία.

Οι 25 ευρωπαίοι ηγέτες τονίζουν ακόμη πως αναμένουν από την Τουρκία να προσαρμοσθεί στις αξίες, τους στόχους και την έννομη τάξη που περιλαμβάνουν οι κοινοτικές Συνθήκες.

Επίσης επαναλαμβάνουν ότι η Ε.Ε. έχει δεσμευτεί να στηρίξει την Τουρκία στις προσπάθειές της να ευθυγραμμιστεί με τα κοινοτικά πρότυπα, συμπεριλαμβανομένων των κριτηρίων της Κοπεγχάγης.

Η Σύνοδος Κορυφής καθιστά ακόμη σαφές ότι οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, όπως και με κάθε άλλη υποψήφια χώρα, βασίζονται στις ικανότητες της κάθε χώρας και ότι ο ρυθμός με τον οποίο διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις αυτές θα εξαρτηθεί από την πρόοδο που πραγματοποιεί κάθε χώρα στην προετοιμασία για την προσχώρηση, βάσει των απαιτήσεων που θέτει το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο.

Με τις αποφάσεις τους οι ευρωπαίοι ηγέτες καλούν την Τουρκία να εντείνει τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων και να την εφαρμόσει πλήρως και αποτελεσματικά, ώστε να διασφαλίσει τον μη αναστρέψιμο χαρακτήρα της και τη βιωσιμότητά της.

Σε ό,τι αφορά εξάλλου τις αποφάσεις για την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, οι «25» τονίζουν ότι η περιφερειακή συνεργασία και η αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας παραμένουν βασικό στοιχείο της πολιτικής της Ε.Ε..

Τέλος, οι «25» αναφέρονται στο ζήτημα της «δυνατότητας απορρόφησης » νέων κρατών - μελών, με το σκεπτικό ότι στις μελλοντικές διευρύνσεις της Ε.Ε. θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να προστατευθεί η συνοχή και η αποτελεσματικότητα της Ενωσης.

Αναλυτικά η παράγραφος 52 των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής για την Τουρκία έχει ως εξής:

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέτασε την πρόοδο που σημειώθηκε στον έλεγχο για την τήρηση του κεκτημένου και χαιρετίζει την έναρξη ουσιαστικών ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Προσδοκάται ότι η Τουρκία θα συμμερίζεται τις αξίες, τους στόχους και την έννομη τάξη που ορίζουν οι συνθήκες. Η Ενωση δεσμεύεται να υποστηρίζει τις προσπάθειες της Τουρκίας να συμμορφωθεί με τις προδιαγραφές της Ενωσης και με τις υποχρεώσεις του μέλους, συμπεριλαμβανόμενων και των κριτηρίων της Κοπεγχάγης.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει, όπως και σε παλαιότερα συμπεράσματα, ότι οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις βασίζονται στις κατ'ιδίαν επιδόσεις κάθε χώρας και ότι ο ρυθμός τους θα εξαρτηθεί από την πρόοδο κάθε χώρας στην ενταξιακή προετοιμασία με γνώμονα τις απαιτήσεις που ορίζει το διαπραγματευτικό πλαίσιο.

Σε αυτές συγκαταλέγονται η εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Τουρκίας δυνάμει της Συμφωνίας Σύνδεσης και του πρόσθετου Πρωτοκόλλου της, η ολοσχερής τήρηση των οποίων θα αξιολογηθεί το 2006, όπως έχει συμφωνηθεί στη Δήλωση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και των κρατών μελών της 21ης Σεπτεμβρίου 2005, καθώς και η εφαρμογή της αναθεωρημένης Εταιρικής Σχέσης. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει ότι το Συμβούλιο θα εξασφαλίσει, στη διάρκεια του 2006, την παρακολούθηση της επιτευχθείσας προόδου επί όλων των σχετικών θεμάτων που περιλαμβάνονται στην προαναφερόμενη Δήλωση.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να εντείνει την μεταρρυθμιστική διαδικασία και να την εφαρμόσει πλήρως και αποτελεσματικά, ούτως ώστε να εξασφαλιστεί ότι θα είναι αμετάκλητη και βιώσιμη, επίσης δε να σημειώσει πρόοδο στην πλήρη εκπλήρωση των πολιτικών κριτηρίων της Κοπεγχάγης, όπου συμπεριλαμβάνεται η δέσμευσή της για σχέσεις καλής γειτονίας.

Στη συνάρτηση αυτή, πρέπει να αποφεύγεται κάθε πράξη η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει δυσμενώς τη διαδικασία ειρηνικής διευθέτησης των διαφορών».

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή