Έκθεση από την Κομισιόν για τη δυνατότητα απορρόφησης ζητούν οι «25»

Συζήτηση για όλες τις πτυχές των περαιτέρω διευρύνσεων στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής
Παρασκευή, 16 Ιουνίου 2006 14:11
A- A A+

Στο ζήτημα της «δυνατότητας απορρόφησης» των υποψήφιων νέων κρατών-μελών, αναφέρονται οι «25» στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, με το σκεπτικό ότι στις μελλοντικές διευρύνσεις της Ε.Ε. θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να προστατευθεί η συνοχή και η αποτελεσματικότητα της Ενωσης.

Σε μια προσπάθεια καθησυχασμού της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης που εμφανίζεται τελευταία επιφυλακτική για τον ρυθμό που ακολουθείται στην πορεία της διεύρυνσης, οι «25» επισημαίνουν ότι στόχος είναι να διασφαλισθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα είναι σε θέση να λειτουργήσει πολιτικά, οικονομικά και θεσμικά, καθώς διευρύνεται.

Προς το σκοπό αυτό οι ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν πως στη Σύνοδο Κορυφής του ερχόμενου Δεκεμβρίου θα πρέπει να διεξαχθεί μια συζήτηση για όλες τις πτυχές των περαιτέρω διευρύνσεων, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας της Ενωσης να απορροφήσει νέα μέλη αλλά και για τη βελτίωση της ποιότητας της διαδικασίας διεύρυνσης.

Στο πλαίσιο αυτό ζητείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει ειδική έκθεση για όλες τις πτυχές που συνδέονται με το κριτήριο της δυνατότητας απορρόφησης της Ενωσης, ταυτόχρονα με τις ετήσιες εκθέσεις προόδου για τη διεύρυνση και τις προενταξιακές διαδικασίες.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι στην έκθεση αυτή θα περιλαμβάνεται ανάλυση που θα καλύπτει το θέμα της σημερινής και μελλοντικής αντίληψης περί της διεύρυνσης που έχει η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη να αποσαφηνισθεί επαρκώς στην κοινή γνώμη εντός της Ενωσης, η διαδικασία διεύρυνσης.

ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή