Ικανοποίηση Καραμανλή από τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Παρασκευή, 16 Ιουνίου 2006 16:31
UPD:16:33
A- A A+

Την ικανοποίησή του για τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής και ειδικά το τμήμα τους που αφορά την Τουρκία, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στη συνέντευξγη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι τα συμπεράσματα έχουν δύο σημαντικά στοιχεία. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να σημειώσει πρόοδο στην εκπληρωση των κριτηρίων που της έχουν τεθεί από την Ευρωπαίκή Ενωση, μεταξύ των οποίων τονίζεται σαφώς ότι περιλαμβάνεται η δέσμευσή της για σχέσεις καλής γειτονίας. Όπως επισήμανε, στα συμπεράσματα του Συμβουλίου Κορυφής επισημαίνεται ακόμη πως η Τουρκία θα πρέπει να αποφεύγει κάθε ενέργεια που θα επηρεάζει αρνητικά τη δικαδικασία ειρηνικής επίλυσης των διαφορών. Επίσης ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι υπενθυμίζονται όλες οι υποχρεώσεις που απορρέουν για την Αγκυρα από τη δήλωση του Σεπτεμβρίου του 2005 σε σχέση με το Πρόσθετο Πρωτόκολλο.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε σχέση με το πρωτόκολλο και τις διαπραγματεύσεις ένταξης της χώρας του στην Ε.Ε. http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/06/16/1203689.htm , ο κ. Καραμανλής δήλωσε πως η Ελλάδα στηρίζει και ενθαρρύνει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι η Αγκυρα έχει συγκεκριμένες υποχρεώσεις, ενώ τόνισε πως η σύμβαση Ευρωπαϊκής Ενωσης και Τουρκίας είναι πολύ σαφής. Όπως υπογράμμισε, η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει συγκεκριμένες συμβατικές υποχρεώσεις, συμπληρώνοντας ότι δεν υπάρχουν εδώ ασάφειες και παρακάμψεις. Το πλαίσιο για την Τουρκία είναι σαφές και δεσμευτικό, είπε.

Όσον αφορά εξάλλου τη «ρήτρα απορροφητικότητας», ο έλληνας πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί πως δεν συμφωνεί. Είναι εύλογο, είπε, ότι σε ένα βαθμό η διευρύνση σχετίζεται με το ρυθμό, τον αριθμό, τις δυνατότητες και τη διάθεση που υπάρχει, αλλά δεν πρέπει να σταλθεί λανθασμένο μήνυμα στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Ειδικά σε ό,τι αφορά την Τουρκία, παρατήρησε πως υπάρχει ένα ζήτημα πόσο ισχυρό είναι το κίνητρο για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Όσο λιγότερο σαφές είναι το τέλος, τόσο περιορίζεται το κίνητρο, είπε.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση λειτουργεί βάσει αρχών, ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Καραμανλής, αλλά αναγνώρισε ότι υπάρχουν επιφυλάξεις μεταξύ των εταίρων.

Ο Πρωθυπουργός αποσύνδεσε την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Τουρκίας έναντι της Κύπρου από το θέμα των κανονισμών του εμπορίου στους Τουρκοκυπρίους, λέγοντας ότι δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ των δύο θεμάτων. Αναγνώρισε, όμως, ότι δεν υπάρχει σύμπτωση απόψεων για τους κανονισμούς στο εσωτερικό της Ε.Ε..

Εξάλλου, διέψευσε τα σενάρια για δήθεν ψυχρότητα στις σχέσεις Αθήνας- Λευκωσίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτά τα ακούω σε επαναληπτική περιοδικότητα» και τόνισε πως υπάρχει διαρκής και στενή συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση, καλή προσωπική επικοινωνία του ιδίου με τον Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο και στενή επαφή. Στηρίξαμε, είπε ο πρωθυπουργος, τις βασικές ανησυχίες της Κύπρου και τα αποτελέσματα ήταν θετικά. Τα πράγματα είναι έτσι, υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι δεν επιδέχονται διπλών αναγνώσεων ή εύκολων παρεξηγήσεων.

Ερωτηθείς για την πρόσφατη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τις προτάσεις που διατύπωσε ο κ. Παπανδρέου για την ανάγκη χάραξης μιας νέας εθνικής στρατηγικής, είπε πως δεν άκουσε κάτι καινούργιο και σημείωσε ότι υπάρχει συγκεκριμένη στρατηγική η οποία εφαρμόζεται, βρίσκεται σε εξέλιξη και πηγαίνει καλά. Όπως είπε, παγίως επιδιώκει το μέγιστο βαθμό συναίνεσης στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και δήλωσε πως με χαρά δέχθηκε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παρατήρησε ωστόσο ότι αποφεύγει να απαντήσει στο ίδιο ύφος, όταν τα πράγματα, σε επίπεδο κριτικής, ξεφεύγουν φραστικά.

ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή