Η Ευρώπη δοκιμάζεται πάλι

Πέμπτη, 23 Αυγούστου 2018 09:23
UPD:09:23
REUTERS/FRANCOIS LENOIR
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση 

της Αγγελικής Κοτσοβού
[email protected]

Το καλοκαίρι πλησιάζει στο τέλος του και η Ευρώπη προετοιμάζεται να υποδεχτεί το φθινόπωρο. Γκρίζα σύννεφα σκοτεινιάζουν τον ευρωπαϊκό ουρανό και όλα προμηνύουν μια μεγάλη καταιγίδα. Μόνο που όμως δεν μιλάμε για καιρικά φαινόμενα. Αυτή η καταιγίδα αναμένεται να χτυπήσει τις αγορές της γηραιάς ηπείρου. Οι προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Ευρωζώνη είναι αρκετές. Η Αμερική έχει κηρύξει τον πόλεμο εναντίον των μεγαλύτερων εμπορικών εταίρων, βάζοντας στο στόχαστρο τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες.

Ο πρόεδρος Τραμπ είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι δεν θα ησυχάσει παρά μόνο όταν διώξει όλα τα ευρωπαϊκά -και κυρίως γερμανικά- αυτοκίνητα από τους δρόμους της Αμερικής. Το ρίσκο ενός γενικευμένου εμπορικού πολέμου δεν αφήνει ανεπηρέαστη την οικονομία. Μετά τις εντυπωσιακές επιδόσεις του 2017 και την επιστροφή σε επίπεδα προ κρίσης, οι οικονομολόγοι υποβαθμίζουν τις προβλέψεις τους για φέτος, αλλά και για το 2019.

Η Τουρκία αποτελεί ακόμη έναν παράγοντα ρίσκου. Ο κατήφορος της λίρας και τα χτυπήματα των διεθνών οίκων αξιολόγησης γονατίζουν την τουρκική οικονομία. Ενδεχόμενη κατάρρευσή της θα προκαλούσε σεισμό, κλονίζοντας και τις ευρωπαϊκές τράπεζες με έκθεση στη γείτονα χώρα.

Το «κάδρο» συμπληρώνεται με την Ιταλία, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, αλλά και με το δεύτερο μεγαλύτερο δημόσιο χρέος, μετά την Ελλάδα.

Τα σχέδια της αντισυστημικής κυβέρνησης Λέγκα-Πέντε Αστέρων για αυξήσεις δαπανών και μειώσεις φόρων μπορεί να ακούγονται ευχάριστα στους ψηφοφόρους, όχι όμως στους επενδυτές. Θεωρώντας ήδη την Ιταλία ως «αδύναμο κρίκο», δεν θα ήθελαν να δουν έναν προϋπολογισμό εκτός τροχιάς, ούτε τη Ρώμη σε ρήξη με τις Βρυξέλλες.

Ο Αύγουστος είναι μήνας διακοπών και χαλάρωσης. Σε λίγες ημέρες μπαίνει ο Σεπτέμβριος, που προμηνύεται δύσκολος μήνας. Βεβαίως, δεν είναι η πρώτη φορά που η Ευρωζώνη βρίσκεται αντιμέτωπη με δύσκολες προκλήσεις.

Προ τριετίας είχε βρεθεί στα πρόθυρα διάλυσης, για να την αποφύγει την τελευταία στιγμή με την υπογραφή του τρίτου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας.

Το 2016 η προσφυγική κρίση δοκίμασε για μία ακόμη φορά τις αντοχές της ευρωπαϊκής οικογένειας. Η Ευρώπη είναι συνηθισμένη στα ακραία καιρικά φαινόμενα. Δεν σημαίνει όμως ότι είναι προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει μια «τέλεια καταιγίδα».  

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή