Παπουτσής: Eκτός τόπου και χρόνου oι δηλώσεις Ερντογάν

Παρασκευή, 16 Ιουνίου 2006 18:36
A- A A+

«Το Συμβούλιο Κορυφής επιβεβαίωσε τη θεσμική και πολιτική κρίση που διέρχεται η Ε.Ε. αναβάλλοντας ουσιαστικά τις αποφάσεις για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης. Και μάλιστα, συνδέοντας αυτές τις αποφάσεις με τη συνολική αναθεώρηση των δημοσιονομικών προοπτικών μέχρι το 2008... Αυτήν την περίοδο, οι επιδιώξεις και οι εθνικοί στόχοι των κρατών-μελών επαναπροσδιορίζονται κι αυτή είναι η νέα πραγματικότητα που αναδεικνύει την αξία της πρότασης του Γιώργου Παπανδρέου για τη νέα εξωτερική πολιτική, για τη νέα εθνική στρατηγική.

Οι αναφορές στο κείμενο των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου σχετικά με την Τουρκία, στην πραγματικότητα αποτελούν υπενθύμιση των βασικών ευρωπαϊκών υποχρεώσεων και είναι οπωσδήποτε ένα θετικό βήμα στη σωστή κατεύθυνση.

Το μήνυμα είναι καθαρό. Υπάρχει καλή θέληση αλλά τα περιθώρια στενεύουν για την Τουρκία.

Οι εξελίξεις, όμως, αποκαλύπτουν την πραγματική διάσταση των λαθεμένων επιλογών της κυβέρνησης του κ. Καραμανλή, όταν εγκατέλειψε τις δεσμεύσεις και τα χρονοδιαγράμματα των αποφάσεων του Ελσίνκι για τα θέματα ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως επίσης, όταν εγκατέλειψε το μηχανισμό επίλυσης της διαφοράς για την υφαλοκρηπίδα μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

Τώρα ακούμε τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/06/16/1203689.htm . Και θέλω να πω πολύ καθαρά ότι, αυτές οι δηλώσεις είναι απαράδεκτες. Είναι δηλώσεις εκτός τόπου και χρόνου, όταν επιχειρεί να συνδέσει τις υποχρεώσεις της Τουρκίας προς την Ε.Ε. με την de facto αναγνώριση των κατεχόμενων στην Κύπρο. Και κάποιος πρέπει να υπενθυμίσει, επιτέλους, στον κ. Ερντογάν και στην Τουρκία, ότι η λεγόμενη απομόνωση των Τουρκοκυπρίων οφείλεται ακριβώς στη συνεχιζόμενη παράνομη τουρκική στρατιωτική κατοχή του Βορείου τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, χώρας ανεξάρτητης, μέλους του ΟΗΕ και ταυτόχρονα κράτους - μέλους της Ε.Ε.».

Αυτά τόνισε ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής, Ασφάλειας και Αμυνας, του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής, μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή