Η πολύ κακή μέρα του Ντόναλντ Τραμπ

Τετάρτη, 22 Αυγούστου 2018 12:39
UPD:14:24
REUTERS/LEAH MILLIS
A- A A+

Της Μάρως Βακαλοπούλου
mvaknaftemporiki.gr

Δύο ξεχωριστές καταδίκες για δύο ξεχωριστές υποθέσεις. Μία όμως σκιά πλανάται πάνω και από τις δύο περιπτώσεις: ενός ρεπουμπλικανού μεγιστάνα που δύο χρόνια μετά την είσοδό του στον Λευκό Οίκο και λίγο πριν από τις κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου βλέπει τη θητεία του να δηλητηριάζεται από σκάνδαλα και καταδίκες πρώην στενών συνεργατών του.

Η Τρίτη ήταν μία κακή μέρα για τον Ντόναλντ Τραμπ, μία «επικίνδυνα» κακή μέρα, όπως σχολιάζουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. «Ήταν μία ημέρα κατά την οποία η αλήθεια ξεπέρασε τα tweets, τα γεγονότα υπερίσχυσαν των γυμνών ισχυρισμών. Τα προεδρικά tweets, όσο προβοκατόρικα κι αν είναι, σταδιακά εξανεμίζονται στους αιθέρες. Οι καταδίκες της Τρίτης μπορεί να στείλουν στη φυλακή για πολλά χρόνια δύο ανθρώπους που είχαν στενή σχέση με τον Τραμπ», σχολιάζει σε δημοσίευμά της η «Washington Post».     

Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε μέχρι στιγμής ό,τι περνούσε από το χέρι του για να αποδυναμώσει την ευρεία έρευνα του εισαγγελέα Μιούλερ. Σχεδόν επί καθημερινής βάσης καταδίκαζε μέσω Twitter το «κυνήγι μαγισσών» εις βάρος του και κατηγορούσε προσωπικά τον Μιούλερ ότι έχει ξεφύγει από τα βασικά του καθήκοντα να ερευνήσει τη φερόμενη ρωσική παρέμβαση στις αμερικανικές εκλογές το 2016.

Η πορεία των γεγονότων έως τώρα ωστόσο δικαίωσε τον Μιούλερ. Λίγα μόλις λεπτά προτού ο πρώην επικεφαλής της εκστρατείας του Τραμπ, ο Πολ Μάναφορντ, καταδικαστεί για απάτη, ο πρώην προσωπικός δικηγόρος του, ο Μάικλ Κοέν κατέθετε ότι με εντολή του προέδρου εξαγόρασε τη σιωπή μίας πρώην πορνοστάρ και ενός μοντέλου. Είναι σαφές, σχολιάζουν με νόημα οι «Financial Times», ότι κάπου εδώ η έρευνα του Μιούλερ φθάνει στο τέλος της.

Το μέγεθος της απειλής για τον πρόεδρο των ΗΠΑ

Απομένουν περίπου 11 εβδομάδες έως τις ενδιάμεσες εκλογές. Οι Δημοκρατικοί έχουν πολλές πιθανότητες να πάρουν ξανά το Κογκρέσο στα χέρια τους. Μία νίκη συνεπώς τον Νοέμβριο δίνει -θεωρητικά- στους Δημοκρατικούς το δικαίωμα να ξεκινήσουν διαδικασία μομφής εναντίον του Τραμπ. Αυτό, για τον Μιούλερ, σημαίνει ότι ο κίνδυνος για το μέλλον της έρευνάς του θα κριθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Ασφαλώς για να βρεθεί ο Αμερικανός πρόεδρος σε μία τόσο δεινή θέση θα πρέπει οι Δημοκρατικοί να κερδίσουν και τη Γερουσία. Επίσης, ακόμη και αν οι Δημοκρατικοί τα πάνε τόσο καλά στις ενδιάμεσες εκλογές, θα πρέπει να πάρουν με το μέρος τους τούς Ρεπουμπλικανούς του Τραμπ. Σε κάθε περίπτωση, κανένας Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει χάσει το αξίωμά του με αυτή τη διαδικασία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή