Η μάχη της επικοινωνίας για την «έξοδο από τα μνημόνια»

Το διάγγελμα της Ιθάκης, το νέο αφήγημα της κυβέρνησης και ο ανασχηματισμός
Τρίτη, 21 Αυγούστου 2018 09:58
UPD:10:06
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας
A- A A+

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Με πρωθυπουργικό διάγγελμα θα κηρυχθεί σήμερα το τέλος των μνημονίων, με την κυβέρνηση να πανηγυρίζει και την αντιπολίτευση να επισημαίνει ότι το τυπικό τέλος του προγράμματος δεν σημαίνει και καθαρή έξοδο από τη στιγμή που υπάρχουν μεταμνημονιακές δεσμεύσεις, αυστηρή εποπτεία και η χώρα δεν μπορεί να βγει στις αγορές.

Ο κ. Τσίπρας υιοθέτησε τις εισηγήσεις των συνεργατών του και θα απευθύνει το διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό από την Ιθάκη, για να συμβολίσει το τέλος της Οδύσσειας για τον ελληνικό λαό. Όπως έγραψε και χθες η «Ν», η δήλωση του κ. Τσίπρα θα έχει χαρακτήρα πολιτικού μανιφέστου, χωρίς θριαμβολογίες, αλλά με έντονη κριτική στις κυβερνήσεις του παρελθόντος και προεκλογικού τύπου διλήμματα για το ποιος μπορεί να διαχειριστεί την επόμενη μέρα, γραμμή την οποία ήδη ακολουθεί η κυβέρνηση και προσπαθεί να αντικρούσει η αντιπολίτευση. 

Άμεσα ο ανασχηματισμός

Κυβερνητικές πηγές φέρνουν τον ανασχηματισμό ίσως αύριο ή μεθαύριο, σε μία προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλλει τη δική της επικοινωνιακή ατζέντα, σε έναν σχεδιασμό με συνεχείς κινήσεις, χωρίς κενά. Το Μαξίμου επιμένει να μη συμμετέχει στην ονοματολογία των τελευταίων ημερών, αλλά οι... πληροφορίες από κυβερνητικά και κομματικά στελέχη συνεχίζονται. Το τελευταίο σενάριο θέλει τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη να μετακινείται στη θέση του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ και για τη θέση του να «παίζουν» οι Χρήστος Σπίρτζης και Νίκος Παππάς.

Θέλει επίσης τους κ.κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και Νίκο Κοτζιά να παραμένουν στις θέσεις τους στο υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εξωτερικών, αντιστοίχως. Μεγάλο ερωτηματικό το τι θα γίνει με τον Πάνο Καμμένο στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπως και ποιο θα είναι το νέο όνομα στο υπουργείο Οικονομίας αφού ο κ. Δραγασάκης φέρεται να παραμένει μόνο στην αντιπροεδρία. Μεγάλες αλλαγές αναμένονται στις θέσεις των αναπληρωτών και των υφυπουργών όπου θα σηματοδοτηθεί και η όποια προσπάθεια ανανέωσης, ενώ κυκλοφορεί, χωρίς να μπορεί ωστόσο να επιβεβαιωθεί, ότι ο κ. Παππάς μπορεί να επιστρέψει στο Μαξίμου, ακόμα και για νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

Συνεδριάζουν οι ΑΝΕΛ

Κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής των Ανεξάρτητων Ελλήνων συγκάλεσε για σήμερα ο πρόεδρος του κόμματος, Π. Καμμένος. Η κοινή συνεδρίαση θα διεξαχθεί στις 13:00 στα γραφεία του κόμματος στη Λ. Συγγρού και προφανώς στόχος της είναι να δοθεί πανηγυρικός τόνος στην έξοδο από τα προγράμματα στήριξης. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή