Αντιπολεμικοί «Αχαρνής» που διψούν για ειρήνη

Η κωμωδία του Αριστοφάνη στο Ηρώδειο, το Σάββατο 1η Σεπτεμβρίου
Παρασκευή, 31 Αυγούστου 2018 08:05
A- A A+

Ένα από τα πιο αντιπολεμικά έργα του Αριστοφάνη, η κωμωδία «Αχαρνής», που άνοιξε το φετινό Φεστιβάλ Επιδαύρου και χειροκροτήθηκε από 15.000 θεατές, συνεχίζοντας τη μεγάλη περιοδεία της σε όλη τη χώρα, παρουσιάζεται σε απόδοση και σκηνοθεσία  Κώστα Τσιάνου στη σκηνή του Ηρωδείου, το Σάββατο 1η Σεπτεμβρίου, στις 9 το βράδυ.

Η ιστορία του έργου διαδραματίζεται στην Αθήνα  του 425 π.Χ., την έκτη χρονιά του Πελοποννησιακού Πολέμου. Κεντρικός ήρωας  είναι ο Δικαιόπολις, ένας ηλικιωμένος αγρότης, ο οποίος, αγανακτισμένος από την αδράνεια της πόλης παρά τον πόλεμο που συνεχίζεται, αποφασίζει να αυτενεργήσει και στέλνει προσωπικό αγγελιοφόρο στους Σπαρτιάτες, προτείνοντάς τους να συνάψουν ειρήνη.

Ο Δικαιόπολις, με την ειρήνη στα χέρια του, ορίζει τη δική του «επικράτεια» έξω από το σπίτι του, για να εμπορεύεται ελεύθερα ακόμα και με τα Μέγαρα και τη Βοιωτία, που τους είχαν σε εμπάργκο. Έτσι, αρχίζουν να τον καταδιώκουν και οι πολεμοχαρείς Αχαρνής, οι οποίοι θέλουν να εκδικηθούν τους Σπαρτιάτες, αλλά και ο αξιωματικός Λάμαχος, λίγο πριν φύγει για μία ακόμα μάχη, ενώ εκείνος προσπαθεί να τους πείσει ότι η συνέχεια του πολέμου δεν τους συμφέρει. Για να τον λυπηθούν, επισκέπτεται τον Ευριπίδη για να του δώσει κουρελιασμένα ρούχα από παραστάσεις  του, ώστε να μοιάζει με ζητιάνο. Θα καταφέρει ο Δικαιόπολις να τους πείσει για τα πλεονεκτήματα της ειρήνης;

Ακολουθούν σπαρταριστά επεισόδια, ενώ το έργο   τελειώνει με ένα γλέντι και διαγωνισμό για το ποιος θα πιει περισσότερο κρασί. Νικάει ο Δικαιόπολις, έχοντας στην αγκαλιά του δυο πανέμορφες εταίρες, ενώ ο πολεμοκάπηλος Λάμαχος γυρίζει από τις μάχες πληγωμένος και σε άθλια κατάσταση.

Σαν ξέφρενο διονυσιακό πανηγύρι

Ο σκηνοθέτης της παράστασης σημειώνει: «Ο 19χρονος Αριστοφάνης παρουσιάζει την κωμωδία του, “Αχαρνής”, στα Λήναια του 425 π.Χ., στον έκτο χρόνο του Πελοποννησιακού Πολέμου, και αποσπά το πρώτο βραβείο. Στόχος του είναι να γελοιοποιήσει τον πόλεμο και τους πολεμοκάπηλους και να εκφράσει τη λαχτάρα των ανθρώπων για ειρηνική ζωή. Τοποθετεί τη δράση του έργου στην αγροτική περιοχή της Αττικής, Αχαρνές, το σημερινό Μενίδι.

Δεν ξεχνά πως η κωμωδία γεννήθηκε από λαϊκές λατρευτικές τελετές της γονιμότητας. Στους “Αχαρνής”, υπάρχουν αρκετές αναφορές στον Διόνυσο - σε μια σκηνή του έργου, ο αγρότης Δικαιόπολις και η οικογένειά του τελούν πομπή του φαλλού και τον υμνούν με ένα φαλλικό άσμα. Με έξοχες κωμικές σκηνές που κρατούν από τα μεγαρικά σκώμματα και τον ορμητικό και ολοζώντανο χορό των καρβουνιάρηδων από το Μενίδι, ο Αριστοφάνης μάς χαρίζει μια έξοχη κωμωδία σαν ξέφρενο διονυσιακό πανηγύρι.

Η παράστασή μας φιλοδοξεί να βρει τον δρόμο της μέσα από τις λαϊκές μας παραδόσεις, που συγγενεύουν ολοφάνερα με το διάχυτο στους “Αχαρνής” διονυσιακό πνεύμα».

Το ρόλο του Δικαιόπολι ερμηνεύει ο Πέτρος Φιλιππίδης, με βασικούς πρωταγωνιστές τους Παύλο Χαϊκάλη (Λάμαχος), Κώστα Κόκλα (Μεγαρίτης), Τάκη Παπαματθαίου (Θηβαίος) και τον Ιωάννη Παπαζήση (Ευριπίδης).

Χορός (αλφαβητικά): Βατικιώτης Νίκος, Ζουγανέλης Αλέξανδρος, Καμμένος Παναγιώτης, Κατσώλης Παναγιώτης, Κοράκης Κωνσταντίνος, Κυπαρίσσης Βαγγέλης, Κωστάκης Ηρακλής, Μαγγόνας Αλκιβιάδης, Παυλίδης Παύλος, Πετκίδης Μάριος, Σταμούλης Γρηγόρης, Τσουρουνάκης Γιώργος, Φλέουρας Χάρης, Χιώτης Χάρης. 

Πρόγραμμα περιοδείας

Δευτέρα 27/08 - Θέατρο Αλίκη Βουγιουκλάκη

Τρίτη 28/08 - Κηποθέατρο Αλκαζάρ

Τετάρτη 29/08 - Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Φρούριο Τρικάλων

Πέμπτη 30/08 - Δημοτικό Θέατρο Μοσχοποδίου

Παρασκευή 31/08 - Κατράκειο Θέατρο Νίκαιας

Σάββατο 01/09 - Ωδείο Ηρώδου Αττικού

Δευτέρα 03/09 - Ανοιχτό Θέατρο Κρύας Λιβαδειάς

Τρίτη 04/09 - Δημοτικό Θέατρο «Αλέξης Μινωτής»

Πέμπτη 06/09 - Δημοτικό Θέατρο Μ. Θεοδωράκη, Μενίδι

Κυριακή 09/09 - Δημοτικό Θέατρο «Θ. Βέγγος»

Δευτέρα 10/09 - Δημοτικό Θέατρο του Άλσους (Δ. Κιντής).

[email protected]

Προτεινόμενα για εσάς