«Ατομα με αναπηρία και ΜΜΕ»

Δευτέρα, 19 Ιουνίου 2006 14:17
A- A A+

Τη σύνδεση της αδειοδότησης των ραδιοτηλεοπτικών μέσων με το βαθμό προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία (ΑΜΕΑ) στα προγράμματά τους, ζήτησαν οι εκπρόσωποι των ΑΜΕΑ κατά τις εργασίες της διεθνούς διημερίδας με θέμα: «Ατομα με αναπηρία και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης».

Τη διημερίδα διοργάνωσαν οι γενικές γραμματείες Επικοινωνίας και Ενημέρωσης με αφορμή την υποβολή στη Βουλή της έκθεσης της Διακομματικής Επιτροπής για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που απασχολούν τα ΑΜΕΑ.

Την έναρξη της διημερίδας κήρυξαν ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι είναι καιρός να περάσουμε από τα λόγια στα έργα και να μην βλέπουμε τα προβλήματα των ΑΜΕΑ αποκομμένα αλλά ως κομμάτι της κοινωνίας.

Επισήμανε ακόμη ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις συμφωνούν στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων. Αναφερόμενος στην έκθεση της Διακομματικής Επιτροπής είπε ‘ότι θα πρέπει να αποτελέσει το γνώμονα για δράσειςτόσο της κυβέρνησης όσο και της κοινωνίας.

Στην άγνοια της κοινωνίας για τα προβλήματα των ΑΜΕΑ αναφέρθηκε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρόεδρος της Διακομματικής Ελευθερία Μπερνιδάκη - Αλντους. Τόνισε ότι είναι καιρός να σπάσουν τα στερεότυπα που εμφανίζουν τα ΑΜΕΑ ως κακομοίρηδες και να διαλυθούν οι προκαταλήψεις που προέρχονται από την άγνοια για την πραγματική κατάσταση της αναπηρίας.

«Οι ανάπηροι δεν επιζητούν ελεημοσύνη. Επιδιώκουν το αυτονόητο. Την ισότιμη συμμετοχή στη ζωή, όπως όλοι οι υπόλοιποι πολίτες. Αυτό το μήνυμα πρέπει να προβάλλεται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης με κάθε τρόπο», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ ΑΕ Χρήστος Παναγόπουλος αναφέρθηκε στο νέο τηλεοπτικό κανάλι της ΕΡΤ «Πρίσμα +» που δίνει στα ΑΜΕΑ πρόσβαση στην ενημέρωση και την ψυχαγωγία.

Στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος τόνισε ότι μέχρι σήμερα οι δημοσιογράφοι δεν έχουν κάνει πολλά πράγματα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΑΜΕΑ. Πρόσθεσε δε ότι η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει κάνει βήματα για τη διευκόλυνση των ατόμων με αναπηρία ενώ αναφερόμενος στα ΜΜΕ είπε ότι ο ρόλος τους είναι καταλυτικός και έχουν ηθικό χρέος να γνωστοποιούν τα προβλήματα των ατόμων με αναπηρία με ευαισθησία στις ιδιαιτερότητές τους.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς