Ντ' Αλέμα: Κοινή δράση με Ελλάδα σε Μεσόγειο και Βαλκάνια

Δευτέρα, 19 Ιουνίου 2006 17:03
A- A A+

Ταυτότητα απόψεων και κοινή δράση στη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια με την ελληνική κυβέρνηση αναπτύσσει ήδη η νέα ιταλική κυβέρνηση, όπως δήλωσε σήμερα ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Μάσιμο ντ' Αλέμα.

Σε συνέντευξη Τύπου προς τους ξένους ανταποκριτές στη Ρώμη και σε σχετική ερώτηση για τις σχέσεις με την Ελλάδα και την συνεργασία στα Βαλκάνια, ο ιταλός ΥΠΕΞ δήλωσε:

«Είναι πρώιμο να αναγγείλουμε βαλκανικές πρωτοβουλίες ή συνόδους. Η Ιταλία πρέπει να αναπτύξει το ενδιαφέρον της προς τα Βαλκάνια. Υπάρχει μία δέσμη ευρωπαϊκών μέτρων. Θέλουμε να αναπτύξουμε άμεσα τις σχέσεις μας με το Μαυροβούνιο και επιθυμούμε την ενίσχυση της ασφάλειας στην Αδριατική και στο Ιόνιο και την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου. Υπάρχει διάλογος με την ελληνική κυβέρνηση σε αυτό το θέμα. Τόσο ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ρ. Πρόντι, όσο και εγώ συναντηθήκαμε στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και την υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη. Υπήρξε βούληση για κοινή δράση, σύμπτωση απόψεων. Συζητήσαμε την πρόταση του Πρόντι για ένα μεσογειακό πρόγραμμα και για μια Τράπεζα Επενδύσεων για την ανάπτυξη της Μεσογείου. Υπήρξε μία coalition of willings με τη δραστηριοποίηση όσων επιθυμούν να συμμετάσχουν. Η Ελλάδα εξέφρασε το ενδιαφέρον της. Εν κατακλείδι, για τα Βαλκάνια ετέθησαν οι βάσεις για κοινή δράση με την Ελλάδα».

Σε άλλη ερώτηση για την θέση της Ιταλίας στην προηγούμενη Σύνοδο και για την Τουρκία, ο κ. Ντ' Αλέμα τόνισε πως η Ευρώπη δεν μπορεί να δεχτεί διακρίσεις σε ό,τι αφορά στην τελωνειακή ένωση. «Αποφύγαμε την κρίση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες. Θα ήταν λάθος να μπλοκάρουμε τη συνεργασία με την Τουρκία σε επιστημονικό επίπεδο, αλλά τον Οκτώβριο η τελωνειακή ένωση θα επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η Τουρκία δεν μπορούν να παρακαμφθούν. Δεν μπορούμε να δεχτούμε τη μη εφαρμογή των συμφωνιών για την τελωνειακή ένωση», τόνισε.

ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή