Το δάχτυλο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κούνησε ο Ντόναλντ Τραμπ για τη «λογοκρισία» που υφίστανται οι συντηρητικές φωνές στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, κάνοντας λόγο για «διακρίσεις» και χαρακτηρίζοντας «άρρωστη» τη στάση δύο τηλεοπτικών δικτύων. Την Πέμπτη, περισσότερες από 350 εφημερίδες απάντησαν με άρθρα τους στον «βρώμικο πόλεμο» του Τραμπ απέναντι στην ελευθερία του Τύπου.
Μολονότι ο Τραμπ δεν ανέφερε ούτε μία φορά το όνομά του, τα πρωινά μηνύματα που ανήρτησε στο Twitter φαίνεται ότι σχετίζονται με την «επίθεση» που δέχτηκε από τους κορυφαίους παρόχους του Διαδικτύου την περασμένη εβδομάδα ο Αμερικανός συνωμοσιολόγος Άλεξ Τζόουνς. Facebook και Spotify του απέκλεισαν την πρόσβαση ενώ και το Twitter έκλεισε την Τρίτη, για μία εβδομάδα, τον λογαριασμό του ακροδεξιού σχολιαστή.
«Οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης κάνουν διακρίσεις εις βάρος των Ρεπουμπλικανών/Συντηρητικών», έγραψε ο Τραμπ υποσχόμενος ότι η κυβέρνησή του δεν θα το επιτρέψει αυτό, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. «Φιμώνουν τις απόψεις πολλών προσώπων της Δεξιάς, ενώ ταυτόχρονα δεν κάνουν τίποτα για τους άλλους», συνέχισε προσθέτοντας σε δεύτερο μήνυμά του: «Η λογοκρισία είναι κάτι πολύ επικίνδυνο και απολύτως αδύνατον να την ελέγξεις».
Στη συνέχεια, τα πυρά του στράφηκαν και πάλι εναντίον των μέσων ενημέρωσης: «Δεν υπάρχει τίποτα πιο κίβδηλο από το CNN και το MSNBC και όμως δεν ζητώ να σταματήσει η άρρωστη συμπεριφορά τους. Ας αφήσουμε όλον τον κόσμο να συμμετάσχει, τους καλούς και τους κακούς», κατέληξε.
Ο Άλεξ Τζόουνς, ο ιδρυτής του ιστοτόπου InfoWars έγινε γνωστός κυρίως για τις θεωρίες συνωμοσίας που προέβαλε σχετικά με την πολύνεκρη επίθεση στο δημοτικό σχολείο Σάντι Χουκ, το 2012. Ισχυριζόταν ότι η επίθεση, στην οποία σκοτώθηκαν 26 άνθρωποι (μεταξύ αυτών και 20 παιδιά ηλικίας 6-7 ετών) ήταν μύθος και ότι οι άνθρωποι που εμφανίστηκαν ως γονείς των θυμάτων στην πραγματικότητα ήταν ηθοποιοί.
Το Facebook διέγραψε τις τέσσερις σελίδες του Τζόουνς, με το σκεπτικό ότι «εξυμνούσαν τη βία» και «χρησιμοποιούσαν απάνθρωπο λεξιλόγιο για να χαρακτηρίσουν τους διεμφυλικούς, τους μουσουλμάνους και τους μετανάστες», παραβιάζοντας τους κανόνες της πλατφόρμας.
Το Twitter αρχικά δεν συμμετείχε στην πρωτοβουλία των άλλων ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά τελικά απέκλεισε για μία εβδομάδα τον Τζόουνς. Οι ακόλουθοί του μπορούν να παρακολουθούν τη σελίδα του αλλά εκείνος δεν μπορεί να αναρτήσει μηνύματα.
Η επίθεση του Αμερικανού προέδρου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πραγματοποιήθηκε λίγες μόλιες μέρες μετά τη συντονισμένη απάντηση του αμερικανικού Τύπου στον «βρόμικο πόλεμο» του Τραμπ απέναντι στην ελευθεροτυπία.
Την Πέμπτη περισσότερες από 350 εφημερίδες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της «Boston Globe» να κυκλοφορήσουν με άρθρο κατά αυτού του «βρόμικου πολέμου». Στόχος της μεγάλης αυτής εκστρατείας των εφημερίδων ήταν να υπενθυμίσουν στους αναγνώστες την αξία της ελευθεροτυπίας.
Αρχής γενομένης από την «Boston Globe», η οποία στο κύριο άρθρο της με τίτλο «Οι δημοσιογράφοι δεν είναι εχθρός» υπογράμμισε ότι η ελευθεροτυπία υπήρξε βασική αμερικανική αρχή για περισσότερο από 200 χρόνια, όλες οι εκδόσεις όποιας πολιτικής κατεύθυνσης έκαναν μία ισχυρή δήλωση για τον ζωτικό ρόλο της δημοσιογραφίας.
Ήταν μία πρώτη συντονισμένη απάντηση στις ανελέητες επιθέσεις του Ντόναλντ Τραμπ, του πρώτου Αμερικανού προέδρου που επιμένει να θεωρεί τον Τύπο εχθρό του λαού.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, AFP