Συλλυπητήρια του πολιτικού κόσμου για τον θάνατο του Κόφι Ανάν

Σάββατο, 18 Αυγούστου 2018 15:13
UPD:20:15
REUTERS/Denis Balibouse
A- A A+

«Ο Κόφι Ανάν υπήρξε μια σημαντική προσωπικότητα της εποχής μας, ένας ηγέτης που με τη δράση του ενέπνευσε την παγκόσμια κοινότητα. Οραματιστής της ειρήνης και της συνεργασίας μεταξύ των λαών, εργάστηκε με πάθος για τις αξίες της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ισότητας» γράφει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε ανάρτησή του στο Twitter, με αφορμή την απώλεια του πρώην γενικού γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Tη λύπη του για την απώλεια του πρώην γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών. «Βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης, ο Κόφι Ανάν αφήνει ως παρακαταθήκη την πολυετή προσφορά του στην Γκάνα, στην Αφρική και στον ΟΗΕ, έναν Οργανισμό του οποίου τις αξίες και αρχές η Ελλάδα ασπάζεται και υποστηρίζει διαχρονικά» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του.

Το υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει πως ο Κόφι Ανάν «θα παραμείνει στις μνήμες μας για τις προσπάθειες του για την προώθηση της ειρήνης και της διπλωματίας, παρά τη μη συμφωνία μας ορισμένες φορές μαζί του, τα προοδευτικά του ιδανικά και το ανθρωπιστικό του έργο».

«O θάνατος του Κόφι Ανάν προκαλεί παγκόσμια θλίψη. Υπήρξε μία μεγάλη προσωπικότητα που υπηρέτησε με γνώση, αξιοπρέπεια, ανθρωπιά και αποφασιστικότητα τους σκοπούς του ΟΗΕ για ειρήνη, ασφάλεια και πρόοδο με σεβασμό στους ανθρώπους και το περιβάλλον. Αν και η ενασχόληση με το κυπριακό δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, κέρδισε την εκτίμηση όλων μας. Η ιστορία σίγουρα του επιφυλάσσει μία ξεχωριστή θέση για τη συνολικά θετική προσφορά του σε αυτήν την ταραγμένη και γεμάτη προκλήσεις για την ανθρωπότητα εποχή. Η Διεθνής Κοινότητα οφείλει να αξιοποιήσει την πολύτιμη παρακαταθήκη του και να συνεχίσει το έργο του έχοντας πάντα κατά νου μία από τις ρήσεις του: “χρειάζεται να κρατάμε την ελπίδα ζωντανή και να παλεύουμε για το καλύτερο”», δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

EURONEWS

«Ο Κόφι Ανάν υπήρξε οραματιστής, με ανοιχτό πνεύμα και αντίληψη των μελλοντικών προκλήσεων. Για αυτό, ως Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών αγωνίστηκε για την ενδυνάμωση και τον εκσυγχρονισμό του Οργανισμού. 

Συνέδεσε την οικονομική ανάπτυξη με την ειρήνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Άνοιξε τον ΟΗΕ και ευρύτερα τη διπλωματία σε συνέργειες με τους νέους, τους διανοούμενους, την κοινωνία των πολιτών, τους επιχειρηματίες.

Σε αυτόν χρωστάμε την πρωτοβουλία για τους «Στόχους της Χιλιετίας», που εστίασαν στην καταπολέμηση της φτώχειας και της ανισότητας παγκοσμίως, με σημαντικότατα αποτελέσματα ειδικότερα στη μείωση της φτώχειας. 

Οι “Στόχοι της Χιλιετίας” αποτέλεσαν τη βάση για ένα επόμενο σημαντικότατο βήμα της διεθνούς κοινότητας, τη Συμφωνία του Παρισιού, το 2015, για την βιώσιμη ανάπτυξη (SDG Sustainable Development Goals) και την καταπολέμηση της Κλιματικής Αλλαγής.

Συνεργάστηκα στενά μαζί του, ειδικότερα όταν η Ελλάδα είχε αναλάβει την Προεδρία της Ε.Ε. Θυμάμαι καλά το θάρρος του να ορθώσει το ανάστημά του σε κρίσιμες στιγμές για τη διεθνή κοινότητα, όπως όταν δεν δίστασε να καταδικάσει την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ, που έγινε χωρίς έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. 

Στη φιλοσοφία του, όπως και στην άσκηση των καθηκόντων του, πρωτεύουσα θέση είχε ο διάλογος και η συνεργασία, ως μέσο επίλυσης των διαφορών και των συγκρούσεων. Πίστευε βαθιά πως, όταν δίνεις χώρο στους ανθρώπους να συνεργαστούν και να ζήσουν αξιοπρεπώς, τότε μπορείς να αντιμετωπίσεις ακόμη και τις πιο σκληρές συγκρούσεις.

Στην Ελλάδα έγινε πιο γνωστός, για τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Μπορεί οι προσπάθειες αυτές να μην τελεσφόρησαν, αλλά η επίλυσή του, μετά από δεκαετίες πρωτοβουλιών, έφτασε πολύ κοντά.

Το έργο του βέβαια, είναι πολύ ευρύτερο.

Μέχρι το τέλος της ζωής του, μέσα από ειδικές αποστολές και το Ίδρυμα Κόφι Ανάν, εργάστηκε για έναν κόσμο πιο ειρηνικό και δίκαιο. Την τελευταία περίοδο της ζωής του είχε ξεκινήσει μια καθοριστική πρωτοβουλία για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας παγκοσμίως. Πρωτοβουλία επίκαιρη στην εποχή μας, όπου η Δημοκρατία βάλλεται από ισχυρά οικονομικά συμφέροντα, αυταρχικές προσωπικότητες αλλά και το μανιπουλάρισμα της νέας τεχνολογίας, όπως των social media. Επίκεντρό του ήταν και η Αφρική, όπου ήθελε να εξασφαλίζεται το αδιάβλητο των εκλογικών διαδικασιών.

Πολλές από τις προτάσεις και τις ιδέες του για ένα ισόρροπο και λειτουργικό παγκόσμιο σύστημα παραμένουν επίκαιρες. Οφείλουμε να τις αξιοποιήσουμε και να τις εμπλουτίσουμε», αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών Γιώργος Παπανδρέου.

«Τα Ηνωμένα Έθνη και τα κράτη - μέλη τους αισθάνονται βαθιά θλίψη για την απώλεια του Κόφι Ανάν, του πρώτου αφροαμερικανού Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι.

«Η πλούσια σταδιοδρομία του σε μία σειρά υπεύθυνων θέσεων στα Ηνωμένα Έθνη και η θητεία του ως κορυφαίου παράγοντα της διεθνούς πολιτικής σκηνής κορυφώθηκε με τη θετική του δραστηριοποίηση και τις παρεμβάσεις του σε πλήθος θεμάτων που στιγμάτιζαν την υφήλιο.

Τιμάμε την βραβευμένη με το Νομπέλ Ειρήνης σημαντική αυτή προσωπικότητα που με αξιοπρέπεια και σοβαρότητα ανέλαβε το πηδάλιο του κορυφαίου διεθνούς οργανισμού προσφέροντας τις υπηρεσίες του σε αυτόν επί δύο εύορκες θητείες», καταλήγει η ανακοίνωση.

«Η απώλεια του πρώην Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν γεμίζει με θλίψη την διεθνή κοινότητα, την οποία ο εκλιπών υπηρέτησε όσο μπόρεσε με πίστη και αφοσίωση στην κατεύθυνση της εξασφάλισης της διεθνούς ασφάλειας και της δικαιοσύνης μεταξύ των Κρατών και των Εθνών. Ο Κόφι Ανάν υπηρέτησε σε έναν δύσκολο διεθνή οργανισμό, που πολλές φορές η ισχύς των κρατών μειώνει την δυνατότητα εφαρμογής του διεθνούς δικαίου», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος.

Παρά το γεγονός ότι οι προσπάθειες που κατέβαλε ο πρώην γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, το 2004 για την επίλυση του Κυπριακού και το σχέδιο που έφερε το όνομά του «δεν εστέφθησαν με επιτυχία, έχει συνδέσει το όνομά του με το πρόβλημα της κατεχόμενης Κύπρου», επεσήμανε σε γραπτή δήλωσή του ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου.

Επίσης, σημείωσε ότι σήμερα, 12 χρόνια μετά το τέλος της θητείας του Κόφι Ανάν και 44 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και την κατάληψη μέρους της Κύπρου, το πρόβλημα της κατοχής παραμένει ακόμα άλυτο και «το γεγονός αυτό υποβάλλει την ανάγκη να εντείνουμε τις προσπάθειες, σε συνεργασία με τα Η.Ε. προκειμένου επιτέλους να εφαρμοστούν στην Κύπρο αποφάσεις και ψηφίσματα του διεθνούς οργανισμού, όπως και αρχές της Ε.Ε., μέσα από μια συνολική συμφωνία, στη βάση της διαδικασίας και των παραμέτρων που θέτει ο σημερινός Γενικός Γραμματέας».

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε τη θλίψη του για τον θάνατο του Κόφι Ανάν και πρόσθεσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση απευθύνει συλλυπητήρια στους οικείους του και στον Ο.Η.Ε.

Λύπη για τον θάνατο του Κόφι Ανάν εξέφρασε με μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί. «Μαζί με τα άλλα του καθήκοντα, θυμόμαστε πάντα με σεβασμό τη συμβολή του στη διαδικασία ετοιμασίας του σχεδίου που πήρε το όνομά του στο πλαίσιο των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού. Μοιράζομαι τον πόνο όλων των κοντινών του προσώπων και των αγαπημένων του και εκφράζω συλλυπητήρια», έγραψε ο κ. Ακιντζί.

«Ο θάνατος του Κόφι Ανάν προκάλεσε παγκόσμια θλίψη. Υπήρξε σημαντική διεθνής προσωπικότητα και εργάστηκε με πάθος για την εδραίωση της διεθνούς ασφάλειας και της δικαιοσύνης ανάμεσα στα Κράτη και Έθνη, προσπαθώντας να ισορροπήσει και να εφαρμόσει το διεθνές δίκαιο», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων.

Από τη γενέτειρά του την Αφρική έως την Αμερική, ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι απέτισαν σήμερα φόρο τιμής στον Κόφι Άναν.

«Ο Κόφι Άναν αφιέρωσε τη ζωή του στο να κάνει τον πλανήτη ένα μέρος όπου θα επικρατεί η ειρήνη» επισήμανε η Νίκι Χέιλι, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, κάνοντας λόγο για έναν διπλωμάτη «που εργαζόταν ακούραστα προκειμένου να μας ενώσει».

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα χαιρέτισε «την ακεραιότητά του, την αποφασιστικότητά του, την αισιοδοξία του και την αίσθηση της ανθρωπιάς που μοιραζόμαστε» υπογραμμίζοντας ότι ο Άναν «κινητοποίησε και ενέπνευσε την επόμενη γενιά ηγετών».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν τόνισε ότι «ειλικρινά θαύμαζε τη σοφία και το θάρρος» του εκλιπόντος διπλωμάτη.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ τόνισε ότι η «φωνή του Κόφι Άναν θα μας λείψει πολύ σε μια εποχή όπου η από κοινού αναζήτηση λύσεων στα διεθνή προβλήματα είναι πιο επιτακτική από ποτέ».

Συλλυπητήρια για τον θάνατο του Κόφι Άναν απεύθυναν επίσης στην οικογένειά του ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι. «Φόρος τιμής από τη Γαλλία.  Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ το ήρεμο και αποφασιστικό βλέμμα του, ούτε τη δύναμη των μαχών του», έγραψε στο Twitter o Γάλλος πρόεδρος. Για τον «μεγάλο ηγέτη και μεταρρυθμιστή που συνέβαλε σημαντικά στο να γίνει αυτός ο κόσμος που άφησε καλύτερος από εκείνον στον οποίο γεννήθηκε», έκανε λόγο η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή