Οι υπάλληλοι της Google εναντίον της λογοκριμένης μηχανής αναζήτησης στην Κίνα

Παρασκευή, 17 Αυγούστου 2018 10:19
UPD:10:20
REUTERS/THOMAS PETER

«Χρειαζόμαστε επειγόντως περισσότερη διαφάνεια, μία θέση στο τραπέζι και μία δέσμευση για σαφή και ανοιχτή διαδικασία: οι υπάλληλοι της Google πρέπει να γνωρίζουν τι φτιάχνουν», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή. 

A- A A+

Επιστολή διαμαρτυρίας στην Google, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν ενάντια στα σχέδια της εταιρείας να δημιουργήσει «λογοκριμένη μηχανή αναζήτησης» στην Κίνα, έστειλαν περισσότεροι από 1.000 υπάλληλοί της. Τονίζοντας ότι το σχέδιο εγείρει «ηθικά ζητήματα», οι υπάλληλοι ζητούν από την εταιρεία τους να είναι πιο διαφανής. Η Google, η οποία δεν έχει δημοσιοποιήσει τα σχέδιά της για την Κίνα, δεν έχει μέχρι στιγμής κάνει κανένα σχόλιο.  

«Χρειαζόμαστε επειγόντως περισσότερη διαφάνεια, μία θέση στο τραπέζι και μία δέσμευση για σαφή και ανοιχτή διαδικασία: οι υπάλληλοι της Google πρέπει να γνωρίζουν τι φτιάχνουν», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή. Το περιεχόμενό της επιβεβαιώνει υπάλληλος της εταιρείας, ο οποίος βοήθησε στην οργάνωση της πρωτοβουλίας αυτής, αλλά προτιμάει να μείνει ανώνυμος. Σύμφωνα με αυτόν, οι υπάλληλοι ενημερώθηκαν για το σχέδιο της εταιρείας – με την ανεπίσημη ονομασία Dragonfly - από διάφορες αναφορές στον Τύπο.

Το προσωπικό της εταιρείας, αναφέρουν οι «New York Times», εργάζεται πάνω σε ένα λογισμικό το οποίο θα εξαιρεί ορισμένους όρους αναζήτησης - περιεχόμενο το οποίο περιλαμβάνεται στη «μαύρη λίστα» της κινεζικής κυβέρνησης - προκειμένου η Google να έχει τη δυνατότητα να μπει ξανά στην κινεζική αγορά. Η εταιρεία έφυγε από την Κίνα πριν από οκτώ χρόνια εξαιτίας της λογοκρισίας και του χάκινγκ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι υπάλληλοι της Google διαμαρτύρονται για τις αποφάσεις της. Τον Απρίλιο, χιλιάδες υπάλληλοι άσκησαν δριμεία κριτική πάνω σε έργο της για ένα αμερικανικό στρατιωτικό πρόγραμμα το οποίο ανέπτυσσε τεχνητή νοημοσύνη για drones. Έκτοτε, η Google διέκοψε τη συνεργασία της με το Πεντάγωνο.  

naftemporiki.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή