Από την έντυπη έκδοση
του Θάνου Τσίρου
[email protected]
Η 21η Αυγούστου πλησιάζει, αλλά τίποτα πλέον δεν δείχνει ότι θα είναι ημέρα εορτής. Η Ελλάδα βγαίνει από την 8ετή περίοδο των μνημονίων με πολλές «πληγές» ανοικτές και πλήθος ερωτημάτων που χρήζουν απάντησης. Ο «ασθενής» (ως τέτοιον μπορούμε να χαρακτηρίσουμε την ελληνική οικονομία) βγαίνει από τη μονάδα αυξημένης φροντίδας, αλλά δεν παίρνει... εξιτήριο.
Πώς θα μπορούσε άλλωστε; Έξοδος από τα μνημόνια σημαίνει κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας απευθείας από τις αγορές. Κάτι τέτοιο. όμως, δεν μπορεί να συμβεί άμεσα.
Αναταραχές σε άλλες χώρες -αρχικά στην Ιταλία και μετά στην Τουρκία- ήταν αρκετές για να στείλουν την απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου στο 4,3% και ουσιαστικά να αναγκάσουν τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους να βάλει στο συρτάρι το όποιο σχέδιο έκδοσης ομολόγου μέχρι νεωτέρας.
Προφανώς, σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Με το «απόθεμα» να επαρκεί για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας για τουλάχιστον τους επόμενους 22 μήνες -υπάρχουν και εκτιμήσεις ότι αντέχουμε πολύ περισσότερο χωρίς να «σηκώσουμε» ούτε ένα ευρώ από τις αγορές-, το αν το επόμενο διάστημα το spread θα είναι πάνω ή κάτω από το 4% δεν είναι ζήτημα ζωής και θανάτου.
Από την άλλη, ο συγκεκριμένος «δείκτης» είναι εδώ για να μας θυμίζει ότι από τις 21 Αυγούστου δεν ξεκινάει το ταξίδι στον παράδεισο. Είναι εδώ για να μας θυμίζει ότι ο «ασθενής» μπορεί ανά πάσα στιγμή να επηρεαστεί από εξωγενείς παράγοντες.
Είναι εδώ για να μας θυμίζει ότι κριτής μας πλέον δεν είναι οι επικεφαλής του «κουαρτέτου», αλλά οι απρόσωπες αγορές.
Και είναι εδώ για να μας θυμίζει ότι πρέπει πολλά να γίνουν ακόμη προκειμένου η ελληνική οικονομία να ισχυροποιηθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην επηρεάζεται με την παραμικρή «στραβή» σε οποιοδήποτε μήκος ή πλάτος του πλανήτη.
Να λοιπόν γιατί η 21η Αυγούστου δεν προσφέρεται για γιορτή.
Μπορεί να αποτελέσει κάλλιστα μια «επέτειο», μια ημέρα μνήμης που θα θυμίζει σε σημερινές και επόμενες γενιές για ποιο λόγο έμπλεξε η χώρα σε μια πολυετή κρίση. Έτσι ώστε τα λάθη του παρελθόντος να μην επαναληφθούν.